Niemiecki chleb wiejski


Aromatyczny chleb z charakterem.
Jest to przepis zaproponowany przez Liskę do 27 wydania Weekendowej Piekarni (kiedy to było? cztery lata temu? ;o ).

/ receptura pochodzi z książki Daniela Leadera i została przez Liskę nieznacznie zmodyfikowana/
- 100 g (1/2 szklanki) aktywnego żytniego zakwasu (dokarmionego 12-24 godziny wcześniej)
- 350 g (1,5 szklanki) wody
- 5 g (1 łyżeczka) suszonych drożdży instant (ja użyłam świeżych)
- 350 g (2 i 1/4 szklanki) mąki żytniej jasnej, chlebowej (użyłam typ 720)
130 g (3/4 szklanki) mąki pszennej (użyłam mąki chlebowej)
- 20 g (1 łyżka) otrębów żytnich lub pszennych
- 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kminu indyjskiego
- 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
- 1/4 łyżeczki zmielonego anyżu
- 10 g (1,5 łyżeczki) soli morskiej
- do posypania: otręby żytnie
12-24 godzin wcześniej należy odświeżyć zakwas. Można to zrobić używając 2 łyżek zakwasu i równych części mąki żytniej chlebowej i wody. Tak, by całość wyniosła 100 g. Można też po prostu dokarmić zakwas dowolnym sposobem.
Następnego dnia:
Wlać wodę do dużej miski, dodać drożdże, mąkę żytnią, pszenną, otręby, przyprawy i sól. Następnie wlać zakwas i dokładnie wyrobić ciasto. Można to zrobić używając miksera: miksować 8 minut, następnie dać odpocząć ciastu i miksować ponownie przez 3-5 minut.
Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 2 - 2,5 godziny. Ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość.
Keksówkę o długości 28 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi.
Przelać ciasto, posypać jego wierzch otrębami i odstawić do wyrastania - ciasto wypełni całą formę. Zajmie mu to ok. 1-1,5 godziny.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C.
Na dno piekarnika wsypać 1/2 - 1 szklanki kostek lodu.
Wstawić wyrośnięty chleb. Piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i dopiekać kolejne 30 minut. Chleb jest upieczony, jeśli wyjęty z formy i popukany d spodu wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze chwilę, 5-10 minut.
Po upieczeniu chleb spryskać wodą i wstawić do piekarnika na 3 minuty. Dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę.
Upieczony chleb położyć na kratce kuchennej i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Zachowuje świeżość przez kilka dni.
Smacznego!

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________