Naleśniki z twarogiem (na słodko)
Naleśniki z twarogiem na słodko to dla wielu cudowny smak dzieciństwa. Uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Tak przygotowane naleśniki można podawać i na obiad i jako deser. Ja najbardziej lubię je jeść z dodatkiem kwaśnej śmietany i cukru lub ulubionego dżemu.
PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z TWAROGIEM (8 SZTUK)
Ciasto na naleśniki :
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
½ szklanki wody gazowanej (lub zwykłej)
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
Farsz :
250 g twarogu półtłustego
1 żółtko
3 łyżki cukru
½ łyżeczki esencji waniliowej
2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
Dodatkowo :
olej do posmarowania patelni
cukier puder
kwaśna śmietana
cukier
ulubiony dżem
Jak zrobić naleśniki z twarogiem : Przygotować ciasto na naleśniki : wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować, odstawić na 20-30 minut. Na patelni delikatnie posmarowanej olejem (na przykład za pomocą ręcznika papierowego) smażyć naleśniki, na rumiano z obu stron. Przygotować farsz : żółtko umieścić w misce lub głębokim talerzu, dodać cukier i esencje waniliową. Ucierać łyżką przez 2 minuty aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać twaróg, dokładnie rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i wymieszać. Można posmakować i w razie potrzeby dodać więcej cukru. Na naleśniki nakładać farsz, składać w dowolny sposób. Podawać posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem śmietany z cukrem bądź ulubionym dżemem.