Najłatwiejsza szarlotka sypana (The easiest apple pie).

Najłatwiejsza szarlotka sypana (The easiest apple pie).

Zdjęcie - Najłatwiejsza szarlotka sypana (The easiest apple pie). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Szarlotka. Gdy skosztowałam ją po raz pierwszy u Ewy (buziaki!), nie mogłam uwierzyć, że robi się ją w taki sposób.

Ale jak to bez ciasta?
Jak to sypana?

A no tak. Banalnie i pysznie.
Wystarczy potrzeć jabłka. A jeśli macie malakser to tylko obrać - maszyna ‚załatwi’ resztę tematu w kilka sekund.
Najsmaczniejsza na ciepło, z chrupiącą maślaną skorupką.
I kubkiem dobrej herbaty.


Zdjęcie - Najłatwiejsza szarlotka sypana (The easiest apple pie). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Najłatwiejsza szarlotka sypana.
/piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm/


1 - 1,5 kg jabłek (najlepsze będą kwaśne i soczyste) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki brązowego cukru
1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 kostki zimnego masła (ok 100 g lub więcej)
Jabłka obieramy, ścieramy na wióry, mieszamy z dwoma łyżkami cukru (można pominąć jeśli macie słodkie jabłka) i cynamonem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

Brzegi i dno formy do pieczenia smarujemy masłem.
W misce mieszamy starannie sypkie składniki (mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia), wysypujemy na dno formy 1/4 mieszanki. Na to wykładamy warstwę jabłek (ok 1/3 ilości), znów zasypujemy i układamy jabłka. Na samym wierzchu sypiemy ostatnią warstwę suchych składników.
Ja zrobiłam szarlotkę z 3 warstw jabłek i 4 sypanego ‚ciasta’.

Na samą górę układamy pocięte w plastry masło - tak aby równomiernie pokryło całą powierzchnię szarlotki.

Pieczemy ok 40 - 50 min - aż wierzch ciasta wyraźnie się zarumieni i stworzy twardą maślaną ‚skorupkę’.

Smacznego!



• • •


The easiest apple pie.
/ baked in a springform pan with a diameter of 22 cm /


1 - 1,5 kg of apples (the best will be sour and juicy) 1 teaspoon of cinnamon 2 tablespoons brown sugar
1 cup all purpose flour 1 cup semolina 1/2 cup sugar 1 teaspoon baking powder pinch of salt about 100g or more cold butter
Peel apples, grate them, mix with two tablespoons of sugar (you can skip sugar if you have a sweet apple) and cinnamon.

Preheat oven to 180 Celcius degrees.

Grease with butter edges and the bottom of the baking pan.
In a bowl, mix thoroughly loose components (flour, sugar, semolina and baking powder), pour in the bottom of the mold 1/4 of the mixture. Than put a layer of apples (about 1/3 of the amount), again flour wih semolina and apples. At the top scatter the last layer of the dry ingredients.
I had made this apple pie with three layers of apples and four layers of dry ingredients.

Arrange the slices of cold butter on the top - so that it nicely coveres the entire surface of the pie.

Bake for about 40 - 50 minutes - until top of cake is golden and a hard buttery ‚shell’ has been made on the top.




Zdjęcie - Najłatwiejsza szarlotka sypana (The easiest apple pie). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów