Murzynek z rodzynkami i kremem

Murzynek z rodzynkami i kremem

Zdjęcie - Murzynek z rodzynkami i kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem będzie bez owoców, ale za to słodko i czekoladowo. Murzynek to jedno z prostszych ciast, które smakuje zarówno dużym jak i małym i sprawdza się doskonale gdy najdzie nas ochota na "coś słodkiego". Dziś chciałam Was zaprosić na zmodyfikowaną jego wersję pełną pysznego kremu i rodzynek z czekoladową polewą.

Jeśli szukacie niezbyt skomplikowanego, a jednocześnie pysznego i efektownego ciasta to będzie Wam z pewnością smakować.

Składniki:

  • 6 jaj
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 0,75 szkl. wody
  • 300 g masła (może być margaryna)
  • 4łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Wodę, masło, cukier i kakao podgrzewamy w garnku mieszając i do całkowitego rozpuszczenia składników. Gdy uzyskamy jednolitą masę studzimy ją. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z ostudzoną masą kakaową, wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy, na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka.

Krem:

  • 0,5 l mleka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 szklanka rodzynek
  • 2 łyżki kakao
Polewa:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 100ml mleka

Z mleka, mąki gotujemy budyń (z mleka odlewamy ok 3/4 szklanki, w której mieszamy obie mąki i wlewamy ją do gotującego się mleka i mieszając gotujemy do zgęstnienia). Studzimy. Masło miksujemy na najwyższych obrotach miksera gdy będzie prawie białe dodajemy do niego stopniowo cukier puder, a następnie zimny budyń i ucieramy na jednolitą masę. Gotową masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy rodzynki, a do drugiej kakao i dokładnie mieszamy
Wystudzone ciasto przecinamy na 2 cienkie blaty. Na jeden wykładamy krem z rodzynkami, wyrównujemy i przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy krem z kakao. Wierzch polewamy polewą
Polewa: Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko studzimy i wylewamy na ciasto
Przed podaniem chłodzimy w lodówce.

Zdjęcie - Murzynek z rodzynkami i kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Murzynek z rodzynkami i kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Murzynek z rodzynkami i kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów