Murzynek z polewą czekoladową i kokosem

Ciasto z dzieciństwa. Tradycyjny murzynek, mocno czekoladowy i wilgotny. Z rozpływająca się w ustach polewą i dodatkiem wiórków kokosowych. Szybkie, bezproblemowe ciasto.
Pin Print
Murzynek z polewą czekoladową i kokosem
Składniki
-
200 g masła
-
1 szklanka cukru
-
5 łyżek kakao
-
¾ szklanki mleka
-
2 szklanki mąki
-
4 jajka
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa : -
50 g gorzkiej czekolady
-
50 g mlecznej czekolady
-
6 łyżek śmietanki kremówki
-
wiórki kokosowe
Przygotowanie
- W garnku na małym ogniu rozpuścić masło. Dodać cukier, kakao i mleko. Często mieszając doprowadzić do zagotowania. Ściągnąć z palnika i odstawić do przestudzenia.
- Dodać jajka i krótko zmiksować.
- Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Miksując na wolnych obrotach dodawać mąkę, po 2-3 łyżki naraz.
- Masę przelać do keksówki (30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut (do suchego patyczka!).
- Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta przygotować polewę : czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. W małym rondelku podgrzać śmietankę, ma być gorąca, ale się nie zagotować. Ściągnąć z palnika, dodać czekoladę i mieszać aż całą się rozpuści. Jeśli polewa jest za gęsta dodać odrobinę kremówki i wymieszać. Polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.