Murzynek z konfiturą wiśniową – przepis

Nie znam prostszego w wykonaniu ciasta niż murzynek. Na blogu był już przepis na murzynka przekładanego kremem, a teraz coś zimowego, czyli z konfiturą. Ciasto zaraz po upieczeniu jest mięciutkie, przypomina w konsystencji biszkopt. Dosyć długo utrzymuje swoją świeżość, u mnie miękkie było nawet po 3 dniach. Ciasto możemy dodatkowo polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Przepis Haliny Jachowskiej. Smacznego.
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki tortowej
- 200 g masła
- 300 g cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki konfitury wiśniowej
Do garnuszka przekładamy masło, wlewamy mleko i wsypujemy cukier oraz kakao. Podgrzewamy do momentu zagotowania i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do wystudzonej masy, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, konfiturę i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy ( u mnie tortownica o śr. 24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy ok. godziny do tzw. suchego patyczka. Smacznego.
Tagi: Kakao, Konfitura