Mule w białym winie
Mule zwykle nazywane Małżami lub Omułkami, popularne owoce morza i zaskakująco proste do przyrządzenia.
Mule w białym winie, to specjalność kuchni francuskiej, które podaje się zazwyczaj ze swieżą bagietką. Jest wiele sposobów ich przyrządzania, w winie, mleku kokosowym, w piwie po irlandzku, w ziołach, warzywach. W zależności od upodobań i smaków.
Mule po francusku, jaki tutaj prezentuję, to najprostsza i jak dla mnie najsmaczniejsza wersja owoców morza.
Mule, to także jeden z wielu afrodyzjaków w kuchni, więc polecam przygotowanie tego dania na Walentynkowy wieczór.
Składniki:
- 500 g świeżych lub mrożonych muli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 200 ml smietany kremówki 30%
- 250 ml białego wina wytrwanego lub wermutu
- 1/4 szklanki natki pietruszki
- cytryna
Wykonanie:
- Mule swieże wyszorować szczotką następnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.
- Na patelni rozgrzać oliwę lub masło dodać drobno pokrojoną szalotkę i czosnek, krótko przysmażyć.
- Wlać smietanę i wino oraz dodać mule, wymieszać.
- Gotować pod przykryciem do 5 minut.
- Przełożyć na talerz, polać sosem, skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki.
- Podawać z pieczywem lub frytkami także z makaronem.
Uwaga !
Jeśli mule nie otworzyły się podczas gotowania, należy je wyrzucić, nie nadają się do zjedzenia.
Smacznego ?