Muffiny szpinakowo kokosowe dla małych i dużych
Lekka przekąska, śniadanie dla małych i dużych, a także pomysł na przemycenie szpinaku dla tych co go nie lubią. Coś zdrowego i pysznego. Nadają się dla osób z alergią na białko mleka krowiego. Dodatek mleka kokosowego sprawia że nabierają ciekawego lekko słodkiego smaku, choć nie ma w nich grama cukru. Są pyszne, moja córa się nimi zajadała, a to najlepsza rekomendacja, zatem nie będę ich tutaj bardziej zachwalać.
Składniki (na 12 babeczek):
- 1 szklanka mąki jaglanej (u mnie od Skworcu.com.pl)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 150 g szpinaku mrożonego
Szpinak rozmrażamy na patelni, dzięki temu pozbędziemy wody. Pozostałe składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy szpinak i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do foremek (użyłam silikonowych) i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka