Muffiny szpinakowo kokosowe dla małych i dużych

Muffiny szpinakowo kokosowe dla małych i dużych

Zdjęcie - Muffiny szpinakowo kokosowe dla małych i dużych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lekka przekąska, śniadanie dla małych i dużych, a także pomysł na przemycenie szpinaku dla tych co go nie lubią. Coś zdrowego i pysznego. Nadają się dla osób z alergią na białko mleka krowiego. Dodatek mleka kokosowego sprawia że nabierają ciekawego lekko słodkiego smaku, choć nie ma w nich grama cukru. Są pyszne, moja córa się nimi zajadała, a to najlepsza rekomendacja, zatem nie będę ich tutaj bardziej zachwalać.

Składniki (na 12 babeczek):

  • 1 szklanka mąki jaglanej (u mnie od Skworcu.com.pl)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150 g szpinaku mrożonego

Szpinak rozmrażamy na patelni, dzięki temu pozbędziemy wody. Pozostałe składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy szpinak i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do foremek (użyłam silikonowych) i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka

Zdjęcie - Muffiny szpinakowo kokosowe dla małych i dużych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffiny szpinakowo kokosowe dla małych i dużych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów