Muffiny czekoladowe z wiśniami

Muffiny czekoladowe z wiśniami to pyszne, wilgotne babeczki, które łączą słodycz czekolady z lekko kwaśnym smakiem owoców. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a podczas pieczenia pięknie pachną w całym domu. W sezonie używamy świeżych wiśni, poza sezonem wykorzystujemy wiśnie ze słoiczka.
Muffiny czekoladowe z wiśniami
Porcje 12 muffin
Składniki na muffiny czekoladowe z wiśniami:
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- ok. 400 g wiśni
Przygotowanie muffin czekoladowych z wiśniami:
- Wiśnie umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i wydrylować.
- Masło rozpuścić w garnuszku, dodać połamana na kostki czekoladę, mieszać aż cała czekolada się rozpuści i połączy z masłem. Odstawić.
- W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao.
- W drugiej misce umieścić mleko i jajka, wymieszać trzepaczką rózgową, dodać przestudzone masło z czekoladą, ponownie wymieszać krótko do połączenia. Dodać suche składniki, wymieszać, dodać wiśnie krótko wymieszać łyżką.
- Papilotki umieścić w formie do muffin, wypełnić ciastem do ¾ wysokości.
- Piec w temperaturze 175 stopni przez około 20-25 minut (do suchego patyczka).