Miso z ziemniakami
Miso to bardzo gęsta pasta ze sfermentowanej soi, zbóż (jęczmień lub ryż) oraz soli. Biorąc pd uwagę kolor mozna wyróżnić: miso w kolorze jasnego beżu - słodkie w smaku i bogate w węglowodany. Miso to powstaje w zaledwie od 2 do 8 tygodni. Oraz miso ciemne - hatcho miso, które wymaga fermentacji przynajmniej przez parę miesęcy do kilku lat. W smaku jest bardziej słone od jasnego.
Jasne miso jest bogate w cukry proste, ciemne natomiast w proteiny i kwasy tłuszczowe. Miso jest także źródłem kwasów amino, witaminy B!2, minerałów, a poza tym jest niskokaloryczne.
Używając miso należy pamiętać, by nie przytłoczyć potrawy jego smakiem. Miso ma byc jedynie dodatkiem smakowym i kolorystycznym. Jesli jasne miso chcemy zastąpić ciemnym, dodajemy go zawsze mniej niż jasnego
Ja swoja przygodę kulinarną z miso rozpoczęłam z tym właśnie przepisem - przepisem na pożywną, ale i lekkostrawną zupę. Zamiast jasnego miso dodaję ciemne i w o wiele mniejszej ilości niż zaleca sie dodać jasne. Rewelacyjnie to nie wygląda, ale smakuje nieźle. Dzisiaj - kiedy już zdołałam sie oswoić ze specyficznym posmakiem miso - to bym nawet powiedziała, że to jest naprawdę dobre!
Warto również postarać się o płatki ryby bonito i wodorosty kombu, aby móc przygotować dashi - bulion niezbędny w kuchni japońskiej. Ja jeszcze nie postarałam sie o te składniki, więc pozostaje mi woda, ale zupa i tak fajnie smakuje...
/źródło: przepis - blog "Na kruchym spodzie", wstęp - blog "Japońska Kuchnia Karoliny"/
Miso z ziemniakami
Składniki:
- 3 cebule pokrojone w piórka
- 1/2 szklanki marchewki pokrojonej w półtalarki (jak mała to w talarki)
- 1 i 1/2 łyżki oleju sezamowego
- 2 ziemniaki pokrojone w talarki lub 4 taro
- 1/2 szklanki drobno pokrojonej kapusty pekińskiej
- 1/2 szklanki popkrojonego w póltalarki daikonu
- 3 szklanki wody lub bulionu dashi
- 5 i 1/2 łyżki jasnej pasty miso (dałam hatcho miso - do smaku)
- natka pietruszki , drobno posiekana
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Dodawaj kolejno warzywa, w minutowych odstępach, cały czas mieszajac. Dodaj wodę lub bulion (użyłam wody i lekko posoliłam, ale po dodaniu miso) i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez kwadrans. W odrobinie gorącego bulionu rozprowadź miso i dodaj do zupy. Pozwól zupie przestygnąć ok.10 minut. Podghrzej ja ponownie, a już w miseczkach posyp natką.
Smacznego!