Minibezy z kremem truskawkowym

Minibezy z kremem truskawkowym

Dziś mam dla Was przepis na mini bezy z kremem truskawkowym, który jest szybki, prosty i co najważniejsze możecie go wykonać poza sezonem na owoce. Krem truskawkowy wykonany jest z truskawki liofilizowanej.

 

Mini bezy są bardzo proste w przygotowaniu i można je upiec nawet dzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym piekarniku. Bezy są chrupiące z piankowym wnętrzem.

Krem truskawkowy jest leciutki, delikatny z dodatkiem aromatycznych owoców liofilizowanych. Doskonały sposób na przywołanie lata w sezonie jesiennym lub zimowym.

Czy znacie owoce liofilizowane? Z mrożonych owoców usuwamy wodę i mamy chrupiące, smaczne i odżywcze owoce. Ja użyłam liofilizowanych truskawek 100% owocu KRESTO do mojego przepisu na mini beze.

Zdjęcie - Mini bezy z kremem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MINI BEZY Z KREMEM TRUSKAWKOWYM

SKŁADNIKI:

MINI BEZY

  • 4 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

KREM TRUSKAWKOWY

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 30 g truskawek liofilizowanych 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan – fix

DODATKOWO

  • owoce do dekoracji np. truskawki, maliny
  • zmielone orzechy włoskie

 

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną pianę. Następnie po łyżce dodajemy cukier i miksujemy, aż uzyskamy gęstą i lśniącą masę. Na koniec miksując wlewamy sok z cytryny. Formę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy po ok. 2 łyżki masy białkowej tworząc kleksy w niedużych odległościach. Łyżką formujemy mini bezy tworząc w środku lekkie wgłębienie na krem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150ºC i od razu zmniejszamy do 120ºC i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie zostawiamy na 1 – 2 godziny w piekarniku i lekko uchylamy, zostawiamy do wystudzenia. Truskawki zalewamy odrobiną gorącej wody, zostawiamy na chwilkę i rozdrabniamy na mus. Śmietankę razem z serkiem miksujemy na gęsty krem razem ze śmietan – fixem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz truskawki. Gotowy krem wykładamy na bezy. Dekorujemy owocami i orzeszkami.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy