Mielone zapiekane z ziemniaczanym farszem

Mielone zapiekane z ziemniaczanym farszem

Zdjęcie - Mielone zapiekane z ziemniaczanym farszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Składniki:

sos:

  • 1 bakłażan lub cukinia
  • 1 puszka lub słoik pomidorów
  • olej Kujawski Pierwsze Zbiory
  • chili
  • sól, pieprz

masa mięsna:

  • 400 g mielonego mięsa (np. z indyka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ½ łyżeczki mielonego kminku 
  • sól, pieprz do smaku

farsz:

  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g sera żółtego lub mozzarelli
  • 1 papryka

Przygotowanie:

Bakłażana i chili kroimy, podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory, przyprawy i jeszcze chwilę smażymy.

Czosnek i pietruszkę siekamy, wszystkie składniki masy mięsnej dokładnie mieszamy.

Paprykę i ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Ser ścieramy. Z masy mięsnej formujemy zwilżonymi dłońmi placek, na środek dajemy jak najwięcej farszu. Zlepiamy dokładnie kotleta. Sos wylewamy do naczynia, na to układamy przygotowane kotlety, wokół kotletów wysypujemy końcówkę farszu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180℃, pieczemy około 35 minut.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy