Meksykańskie ciasto czekoladowe z cukinią

Meksykańskie ciasto czekoladowe z cukinią, kawałkami czekolady oraz pestkami dyni. Ciasto jest mocno kakaowe, wilgotne i puszyste.

Ciast jest zdrowe z dużą ilością startej na tarce cukinii, czekoladą, sypkim kakao i posiekanymi i podprażonymi pestkami dyni.

Cukinia jest zupełnie nie wyczuwalna w cieście, a jedynie sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne i spokojnie poleży kilka dni.

Ciasto jest doskonałą propozycją na wykorzystanie w sezonie cukinii i przemycenie cennych witamin w deserze dla dzieci. Ciasto nie jest mocno słodkie, raczej lekko.

Ciasto czekoladowe z cukinią w każde lato muszę wykonać chociaż raz i na blogu znajdziesz już kilka wersji.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z cukinią.

Zdjęcie - Meksykańskie ciasto czekoladowe z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MEKSYKAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki podprażonych pestek z dyni
  • 3 jajka, duże
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki startej cukinii
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 60 ml śmietanki kremówki 30%
  • 60 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą i proszkiem. Jajka mieszamy z solą, cukrem, olejem i wanilią. Wrzucamy startą na tarce o dużych oczkach cukinię i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy przesiane składniki do mokrych i mieszamy dużą łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Na koniec mieszamy z posiekaną czekoladą oraz lekko posiekanymi pestkami dyni. Keksówkę o wymiarach około 12×28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy na ciasto.

Zdjęcie - Meksykańskie ciasto czekoladowe z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Meksykańskie ciasto czekoladowe z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z cukinii – czekoladowe i intensywne

Ciasto z cukinii – czekoladowe…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Brownie z cukinią (level master)
1

Brownie z cukinią (level maste…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Grochówka z białą kiełbasą
1

Grochówka z białą kiełbasą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka w muszlach makaronowych z tuńczykiem
1

Sałatka w muszlach makaronowyc…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Szybka pomidorowa z fasolą i chorizo

Szybka pomidorowa z fasolą i c…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Orkiszowy chleb cebulowy na zakwasie

Orkiszowy chleb cebulowy na za…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Cukinia faszerowana po meksykańsku
2

Cukinia faszerowana po meksyka…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kaszotto z bakłażanem, cukinią i papryką
1

Kaszotto z bakłażanem, cukinią…

Beti Beti
kruche babeczki

Cukinia marynowana w musztardzie na szybko
1

Cukinia marynowana w musztardz…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Czekoladowe ciasto z cukinii
1

Czekoladowe ciasto z cukinii

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Muffinki serowe z cukinią
2

Muffinki serowe z cukinią

Tyna Tyna
In cooking we trust

Placki z cukinii i marchewki z sosem jogurtowo-ziołowym
1

Placki z cukinii i marchewki z…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!