Marmolada mirabelkowa z korzenną nutką

Marmolada mirabelkowa z korzenną nutką


Zdjęcie - Marmolada mirabelkowa z korzenną nutką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Trzy kilogramy mirabelek, to trzy dni drylowania ...
Wiem, wiem, że grubo przesadziłam, ale drylując te maleństwa trochę tylko większe od wiśni, wydaje mi się, że to nigdy się nie skończy.
A jakby tak pominąć etap drylowania?
- Tak, tak, pomińmy ten etap!!! – Słyszę głosik gdzieś z tyłu głowy. I mogłabym przysiąc, że kątem oka widzę małego leniuszka, który podskakuje i klaszcze w ręce ;)
- No dobra, pomijamy! - Zrobię dżem przecierany.
Beż żadnego drylowania. Szybki dżem mirabelkowy. Owoce po podgotowaniu po prostu przetarłam przez sito. Poszło błyskawicznie. Na sicie zostały pestki i resztki skórek. Powstał aksamitnie gładki dżem. Wsypałam nieco cynamonu, którego drobinki dodały smaku i uroku tej marmoladzie.

Zdjęcie - Marmolada mirabelkowa z korzenną nutką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Marmolada mirabelkowa z korzenną nutką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Marmolada mirabelkowa z korzenną nutką
5-6 słoików

3 kg mirabelek (waga z pestkami)
600 ml wody
350 g cukru (lub więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie dżemy)
2 łyżeczki cynamonu

Śliwki przebrać, umyć, wrzucić do garnka, dolać wodę, zagotować i gotować około 10 minut bez przykrycia.
Zawartość garnka przetrzeć przez sito (używam sitka do mąki i drewnianej pałki) do drugiego garnka z grubym dnem, wsypać cukier i gotować do zgęstnienia przez około 30 minut często mieszając. Ja gotuję na dużym ogniu do momentu, aż dżem zrobi się szklisty i kropelka dżemu wlana na zimny talerzyk szybko zgęstnieje. Jeśli dżem wciąż jest za rzadki, trzeba pogotować trochę dłużej.
Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i położyć na blacie odwrócone do góry dnem. Wszystkie słoiki dokładnie opatulić kocem, aby powoli stygły np. przez noc.

Kategorie przepisów