Malinowe ciasto z kremem i galaretką

Błyskawiczne malinowe ciasto z kremem i galaretką bez pieczenia. Okrągłe biszkopty, krem budyniowym, krem śmietankowy i maliny zatopione w galaretce. Proste i przepyszne ciasto na letnie upały.

Ciasto nie wymaga pieczenia, ponieważ dodajemy warstwy okrągłych biszkoptów. Natomiast jeśli wolisz możesz je zastąpić dwoma warstwami biszkoptu, który warto lekko nasączyć np. wodą z cytryną.

Krem budyniowy z dodatkiem żółtek jest nieco bardziej kremowy i delikatniejszy w smaku. Drugi krem na bazie śmietanki kremówki jest lżejszy niż budyniowy i bardziej puszysty. Do tego świeże maliny zatopione w galaretkach o tym samym smaku.

Malinowe ciasto z kremem i galaretką to przepyszna alternatywa dla ciasta pieczonych w letnie dni. Deser jest lekki, słodki z orzeźwiającymi owocami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Zdjęcie - Malinowe ciasto z kremem i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MALINOWE CIASTO Z KREMEM I GALARETKĄ

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 600 ml mleka
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
  • 2 x budyń waniliowy, proszek
  • 2 żółtka
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 -4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 2 x galaretka malinowa
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 300-400 g malin
  • opakowanie biszkoptów, okrągłych

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie w rzędach układamy biszkopty.
400 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Do gorącego mleka cały czas mieszając wlewamy powoli mieszaninę i ponownie podgrzewamy, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy przez 2-3 min, następnie dodajemy po łyżce budyń. Gotowy krem wykładamy na biszkopty i ponownie przykrywamy drugą warstwą biszkoptów. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania drugiego kremu.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie chwilę podgrzewamy np. w mikrofali, mieszamy do rozpuszczenia i następnie wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę, cały czas miksując. Wykładamy na biszkopty i układamy na wierzchu maliny. Wkładamy do lodówki.
Galaretki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca. Wylewamy na wpół płynną galaretkę na wierzch ciasta i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Zdjęcie - Malinowe ciasto z kremem i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Malinowe ciasto z kremem i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Malinowe ciasto z kremem i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Malinowe ciasto z kremem i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babka jogurtowa

Babka jogurtowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto z czerwonej fasoli i kakao

Ciasto z czerwonej fasoli i ka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jabłecznik z orzechową kruszonką

Jabłecznik z orzechową kruszon…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bananowiec bez pieczenia

Bananowiec bez pieczenia

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto „Leniwiec”

Ciasto „Leniwiec”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Malinowa chmurka z mrożonymi malinami

Malinowa chmurka z mrożonymi m…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenny z cebulą
2

Chleb pszenny z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chlebki Pita

Chlebki Pita

Beti Beti
kruche babeczki

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym
2

Schab w sosie pomidorowo-śmiet…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto „Leniwiec”

Ciasto „Leniwiec”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasteczka z pistacjami

Ciasteczka z pistacjami

Beti Beti
kruche babeczki

Trufle z czarnym czosnkiem i solą morską
1

Trufle z czarnym czosnkiem i s…

food² food²
Food Square