Malinowe cappuccino

Malinowe cappuccino - elegancki deser krok po kroku
Połączenie biszkoptu, żelki malinowej oraz śmietankowej pianki cappuccino nie tylko wygląda zachwycająco ale również smakuje wybornie. Wymaga trochę pracy, ale uwierzcie mi efekt końcowy zachwyci Was i zrobi wrażenie na gościach. To idealny wybór na święta, urodziny czy spotkania rodzinne.
Składniki na malinowe cappuccino:
(na blaszkę 23x33 cm)
Biszkopt:
- 4 jajka duże
- 100 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żelka malinowa:
- ok 800 g malin, świeżych lub mrożonych
- 5 łyżeczek żelatyny
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Pianka cappuccino:
- 600 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 4 łyżeczki żelatyny
- ok 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek cappuccino w proszku (smak dowolny)
Dodatkowo:
- herbatniki
- ok 50 ml mleka
- 100 g czekolady mlecznej
Jak przygotować malinowe cappuccino?
Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie wsypujemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 45 minut do tzw suchego patyczka.
Żelka malinowa: Do garnka wkładamy maliny mieszamy z cukrem i podgrzewamy aż cukier się rozpuści i zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i przecieramy przez sitko (nie jest to konieczne, jeśli pestki malin Wam nie przeszkadzają).
Żelatynę zalewamy zimną wodą (wody dajemy tyle, by przykryła żelatynę) i odstawiamy do napęcznienia na ok 10 minut. Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z goracymi malinami. Odstawiamy do przestygnięcia
Pianka cappuccino: Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem. Gdy będzie gęsta dodajemy kawę cappuccino (proszek) i miksujemy do połączenia.
Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej śmietanki i mieszamy. Zahartowaną żelatynę dodajemy do ubitej śmietanki i miksujemy tylko do połączenia
Złożenie ciasta: Na ostudzony biszkopt wykładamy tężejąca żelkę malinową i odstawiamy do lodówki aby całkowicie stężała. Na żelce rozsmaruwjemy piankę cappuccino, przykrywamy ją warstwą herbatnikówCzekoladę łamiemy i razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy wierzch ciastaChłodzimy kilka godzin w lodówce. Smacznego Wskazówki i porady
-
Możesz użyć malin mrożonych – nie trzeba ich rozmrażać przed przygotowaniem.
-
Jeśli wolisz mniej słodki deser, zmniejsz ilość cukru w żelce lub piance cappuccino d
-
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej – smaki się przegryzą, a pianka i żelka dobrze stężeją
Dlaczego warto zrobić to ciasto?
To nie tylko deser na specjalne okazje. To ciasto:
-
łączy różne tekstury – miękki biszkopt, soczystą żelkę, delikatną piankę i chrupiące herbatniki,
-
wygląda jak z cukierni, a przygotujesz je w domu,
-
świetnie sprawdzi się na święta, urodziny i przyjęcia rodzinne.