Malinowa chmurka czyli ciasto z malinami i bezą

Malinowa chmurka czyli ciasto z malinami i bezą

Zdjęcie - Malinowa chmurka czyli ciasto z malinami i bezą – sprawdzony przepis deser idealny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto z malinami, kremem i chrupiącą bezą – najlepszy przepis na letni deser

To ciasto jest tak pyszne, że nie sposób mu się oprzeć. Robię je zarówno na specjalne okazje, jak i do weekendowej kawy – bo naprawdę je uwielbiam. Cieniutki, maślany spód, soczysta warstwa malin w galaretce, puszysty krem śmietankowy i ta rozkosznie chrupiąca beza z migdałami… Kto raz spróbuje, zawsze będzie chciał do niego wracać.

To mój niezawodny przepis, którym dzielę się z Wami, bo wiem, że będziecie zachwyceni. To ciasto z malinami i bezą nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim smakuje obłędnie – lekko, owocowo i słodko w idealnych proporcjach.

Składniki i przygotowanie Malinowej chmurki:

Spód (kruche ciasto)

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

👉 Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, chłodzimy w lodówce minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki (23x33 cm) i pieczemy w 170°C przez ok. 20 minut – aż nabierze złotego koloru.

Galaretka malinowa:

  • 600-700 g świeżych lub mrożonych malin
  • 3 galaretki malinowe
  • 4 szklanki wrzątku

👉 Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do stężenia. Na ostudzonym spodzie układamy maliny, które polewamy tężejącą galaretką.

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Miksujemy mascarpone z cukrem , następnie stopniowo dolewamy śmietanę i ubijamy aż masa będzie sztywna. Gotowy krem wykładamy na galaretkę malinową

💡 Moja rada: jeśli krem wydaje się zbyt rzadki, można dodać 2–3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości mleka.

Beza

  • 3 białka jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki płatków migdałów

👉 Białka ubijamy na sztywno, następnie powoli wsypujemy cukier. Gdy masa stanie się lśniąca i gęsta, dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy.
👉 Na papierze do pieczenia wycinamy prostokąt wielkości blaszki, rozsmarowujemy na nim pianę i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 130°C przez ok. godzinę. Studzimy w zamkniętym piekarniku, a po ostudzeniu delikatnie zdejmujemy z papieru i układamy na kremie.

Jak przechowywać ciasto z malinami i bezą?

Gotowe ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Dzięki temu beza zachowa swoją chrupkość, a krem będzie stabilny i orzeźwiający.

 

Dlaczego warto zrobić to ciasto?

  • idealne na lato – świeże maliny i lekki krem śmietankowy

  • pięknie wygląda na stole, więc sprawdzi się na przyjęcia i święta

  • połączenie kruchego spodu, owoców i bezy to klasyka, która zawsze smakuje obłędnie

Spróbujcie koniecznie – jestem pewna, że to ciasto z malinami, kremem i bezą na stałe zagości w Waszych zeszytach z ulubionymi przepisami.

 

 

Zdjęcie - Malinowa chmurka czyli ciasto z malinami i bezą – sprawdzony przepis deser idealny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Malinowa chmurka czyli ciasto z malinami i bezą – sprawdzony przepis deser idealny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Malinowa chmurka czyli ciasto z malinami i bezą – sprawdzony przepis deser idealny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów