Makówki – prosty deser nie tylko na święta
Przepis przygotowany dla magazynu Pure Passion.
250 g suchego zmielonego maku
1 litr mleka
80 g posiekanych orzechów włoskich
80 g posiekanych orzechów laskowych
50 g rodzynek
3 łyżki miodu
60 g cukru
2 łyżki masła
1 chałka
Mak zalewamy mlekiem, dodajemy masło i zagotowujemy. Potem na małym ogniu gotujemy ok. 20 minut cały czas mieszając. Dodajemy miód, cukier, ekstrakt i bakalie. Chałkę kroimy i układamy na dnie naczynia (albo jednego dużego, albo kilku małych). Na chałkę nakładamy masę, znowu chałkę, masę. Zostawiamy na noc w lodówce. Podajemy polane ciepłym mlekiem i posypane uprażonymi płatkami migdałowymi.
Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia
Zobacz rowniez:PILKARSKIE SZOTYBanoffee Pie z To właśnie miłośćTarta Tatin z filmu NietykalniBaked Alaska | Pieczona Alaska