Makaron ze szparagami, zielonym groszkiem i borowikami w sosie śmietanowym


Co roku sezon na szparagi zaczynam właśnie tym przepisem! Chrupiące szparagi, zielony groszek, aromatyczne borowiki i por w kremowym sosie na bazie śmietanki kremówki. To kolejny przepis na ekspresowym obiad : warzywa i sos przygotujecie w czasie gotowania makaronu :). Jeśli lubicie szparagi musicie koniecznie spróbować! Jeśli jeszcze nie zaczęliście swojej kulinarnej przygody z tym warzywem, myślę, że to dobry przepis na początek :). Przepis pochodzi z książki Włoskie dania makaronowe Gino D’Acampo.

Zdjęcie - Makaron ze szparagami, zielonym groszkiem i borowikami w sosie śmietanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPARAGAMI, ZIELONYM GROSZKIEM I BOROWIKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM (2 porcje)

Składniki :

250 g makaronu, np. tortiglioni
pół pęczka szparagów
100 g mrożonego zielonego groszku
1 por (biała i jasnozielona część)
15 g suszonych borowików
25 g masła
150 ml śmietanki kremówki
1 ½ łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta wędzonej papryki
pecorino romano lub parmezan
sól, pieprz

Jak zrobić makaron ze szparagami, zielonym groszkiem i borowikami w sosie śmietanowym : Makaron ugotować według instrukcji z opakowania. Borowiki zalać gorącą wodą i odstawić do namoczenia na 15-20 minut. Mrożony groszek zalać gorąca wodą, odstawić na 5 minut. Szparagi przepłukać pod wodą, oderwać twarde końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu) i pokroić na 3-4 cm kawałki. Por pokroić w plastry. Odcedzić grzyby i groszek. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić szparagi, groszek, por i borowiki. Smażyć przez 5-6 minut co jakiś czas mieszając. Następnie wlać śmietankę, doprawić sporą szczyptą soli, dodać posiekana natkę i wędzoną paprykę. Gotować przez 1 minutę, odstawić. Makaron nałożyć na talerze, następnie polać sosem z warzywami. Posypać odrobiną sera.

Przepisy z tych kategorii

Makaron z łososiem i brokułami

Makaron z łososiem i brokułami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z czerwonej fasoli po gruzińsku

Sałatka z czerwonej fasoli po…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Starry night cake pops - gwiezdne ciasteczkowe lizaki

Starry night cake pops - gwiez…

food² food²
Food Square

Kasza z zielonymi warzywami z grillowanym łososiem
1

Kasza z zielonymi warzywami z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotleciki drobiowe w mące ryżowej
2

Kotleciki drobiowe w mące ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Makaron ze szparagami, cukinią i mascarpone
2

Makaron ze szparagami, cukinią…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą

Jarzynowa z młodą kapustą i ka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Burek, börek, byrek, bureki - przekąska z serem feta i botwiną
1

Burek, börek, byrek, bureki -…

food² food²
Food Square

Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Młoda  kapusta z maślaną zasmażką
1

Młoda kapusta z maślaną zasma…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Bigos z młodej kapusty
2

Bigos z młodej kapusty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kotlety wieprzowe z rabarbarem

Kotlety wieprzowe z rabarbarem…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena