Makaron ze szparagami, zielonym groszkiem i borowikami w sosie śmietanowym


Co roku sezon na szparagi zaczynam właśnie tym przepisem! Chrupiące szparagi, zielony groszek, aromatyczne borowiki i por w kremowym sosie na bazie śmietanki kremówki. To kolejny przepis na ekspresowym obiad : warzywa i sos przygotujecie w czasie gotowania makaronu :). Jeśli lubicie szparagi musicie koniecznie spróbować! Jeśli jeszcze nie zaczęliście swojej kulinarnej przygody z tym warzywem, myślę, że to dobry przepis na początek :). Przepis pochodzi z książki Włoskie dania makaronowe Gino D’Acampo.

Zdjęcie - Makaron ze szparagami, zielonym groszkiem i borowikami w sosie śmietanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPARAGAMI, ZIELONYM GROSZKIEM I BOROWIKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM (2 porcje)

Składniki :

250 g makaronu, np. tortiglioni
pół pęczka szparagów
100 g mrożonego zielonego groszku
1 por (biała i jasnozielona część)
15 g suszonych borowików
25 g masła
150 ml śmietanki kremówki
1 ½ łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta wędzonej papryki
pecorino romano lub parmezan
sól, pieprz

Jak zrobić makaron ze szparagami, zielonym groszkiem i borowikami w sosie śmietanowym : Makaron ugotować według instrukcji z opakowania. Borowiki zalać gorącą wodą i odstawić do namoczenia na 15-20 minut. Mrożony groszek zalać gorąca wodą, odstawić na 5 minut. Szparagi przepłukać pod wodą, oderwać twarde końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu) i pokroić na 3-4 cm kawałki. Por pokroić w plastry. Odcedzić grzyby i groszek. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić szparagi, groszek, por i borowiki. Smażyć przez 5-6 minut co jakiś czas mieszając. Następnie wlać śmietankę, doprawić sporą szczyptą soli, dodać posiekana natkę i wędzoną paprykę. Gotować przez 1 minutę, odstawić. Makaron nałożyć na talerze, następnie polać sosem z warzywami. Posypać odrobiną sera.

Przepisy z tych kategorii

Tarta ze szparagami na cieście francuskim

Tarta ze szparagami na cieście…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Surówka z ogórka w stylu azjatyckim – szybka i prosta

Surówka z ogórka w stylu azjat…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Szparagi i woreczki szczęścia. Majowe śniadanie

Szparagi i woreczki szczęścia.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sabih – izraelski street-food

Sabih – izraelski street…

food² food²
Food Square

Tarta z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami

Tarta z bakłażanem, pomidorem,…

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa – krem ze szparagów

Zupa – krem ze szparagów

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Kotlety schabowe w sosie własnym – szybki obiad

Kotlety schabowe w sosie własn…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Schab zapiekany z papryką

Schab zapiekany z papryką

Patrycja Patrycja
Simply Food

Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i czerwoną papryką

Spaghetti z tuńczykiem, oliwka…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Dorsz zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym
1

Dorsz zapiekany w sosie śmieta…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ryba w ‚mleku’ kokosowym. Macher Malaikari. Fragment…
1

Ryba w ‚mleku’ kokosowym. Mach…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Forszmak z pieczarkami
1

Forszmak z pieczarkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy