Makaron ze szparagami, zielonym groszkiem i borowikami w sosie śmietanowym

Makaron ze szparagami, zielonym groszkiem i borowikami w sosie śmietanowym


Co roku sezon na szparagi zaczynam właśnie tym przepisem! Chrupiące szparagi, zielony groszek, aromatyczne borowiki i por w kremowym sosie na bazie śmietanki kremówki. To kolejny przepis na ekspresowym obiad : warzywa i sos przygotujecie w czasie gotowania makaronu :). Jeśli lubicie szparagi musicie koniecznie spróbować! Jeśli jeszcze nie zaczęliście swojej kulinarnej przygody z tym warzywem, myślę, że to dobry przepis na początek :). Przepis pochodzi z książki Włoskie dania makaronowe Gino D’Acampo.

Zdjęcie - Makaron ze szparagami, zielonym groszkiem i borowikami w sosie śmietanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPARAGAMI, ZIELONYM GROSZKIEM I BOROWIKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM (2 porcje)

Składniki :

250 g makaronu, np. tortiglioni
pół pęczka szparagów
100 g mrożonego zielonego groszku
1 por (biała i jasnozielona część)
15 g suszonych borowików
25 g masła
150 ml śmietanki kremówki
1 ½ łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta wędzonej papryki
pecorino romano lub parmezan
sól, pieprz

Jak zrobić makaron ze szparagami, zielonym groszkiem i borowikami w sosie śmietanowym : Makaron ugotować według instrukcji z opakowania. Borowiki zalać gorącą wodą i odstawić do namoczenia na 15-20 minut. Mrożony groszek zalać gorąca wodą, odstawić na 5 minut. Szparagi przepłukać pod wodą, oderwać twarde końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu) i pokroić na 3-4 cm kawałki. Por pokroić w plastry. Odcedzić grzyby i groszek. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić szparagi, groszek, por i borowiki. Smażyć przez 5-6 minut co jakiś czas mieszając. Następnie wlać śmietankę, doprawić sporą szczyptą soli, dodać posiekana natkę i wędzoną paprykę. Gotować przez 1 minutę, odstawić. Makaron nałożyć na talerze, następnie polać sosem z warzywami. Posypać odrobiną sera.

Kategorie przepisów