Makaron z pesto i pomidorami
Składniki:
- 150 g długiego makaronu
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 doniczka świeżej bazylii
- 50 ml oleju Kujawskiego BIO słonecznikowego tłoczonego na zimno
- 30 g twardego sera dojrzewającego, np. parmezanu
- 100 g pomidorków koktajlowych
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Makaron ugotuj al dente, czyli tak, aby pozostał sprężysty (nie powinien być zbyt miękki).
Krok 2
W czasie gotowania makaronu – przygotuj pesto. W moździerzu rozetrzyj czosnek i orzechy włoskie na drobno. Dodaj listki bazylii i ucieraj aż do uzyskania konsystencji pasty. Wlej olej Kujawski BIO słonecznikowy tłoczony na zimno, dodaj starty ser, odrobinę soli i wymieszaj.
Jeśli nie masz moździerza, użyj blendera lub posiekaj wszystkie składniki nożem jak najdrobniej.
Krok 3
Makaron odcedź, dodaj pesto i pomidorki koktajlowe podsmażone na suchej patelni. Danie nałóż na talerze, udekoruj listkami bazylii.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Okazja: obiad