Makaron smażony z kiełbasą i jajkiem

Makaron smażony z kiełbasą i jajkiem


Makaron smażony z kiełbasą i jajkiem to proste, można powiedzieć chłopskie danie, które przygotujecie w niecałe 20 minut. To dobry sposób na wykorzystanie już ugotowanego makaronu, jeśli na przykład dzień wcześniej zdarzyło się Wam ugotować go za dużo do obiadu :). Można go przyrządzić w wersji z dodatkiem sera żółtego, obie wersje są bardzo smaczne.

Zdjęcie - Makaron smażony z kiełbasą i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA MAKARON SMAŻONY Z KIEŁBASĄ I JAJKIEM (2 porcje)

Składniki :
150 g makaronu świderki
1 cebula
1 kiełbasa, np. śląska
4-5 jajek
garść żółtego sera startego na dużych oczkach (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy
szczypiorek
sól, pieprz

Jak zrobić makaron smażony z kiełbasą i jajkiem : Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić, odstawić. Cebulę pokroić w cienkie piórka, kiełbasę w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez 2-3 minuty, dorzucić kiełbasę, smażyć aż się zarumieni. Wówczas na patelnię dodać makaron, smażyć chwilę razem, dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Wbić jajka, dodać sporą szczyptę soli i pieprzu, mieszać aż jajka się zetną. Jeśli robicie wersję z serem dodajcie go na patelnię razem z jajkami. Nałożyć do miseczek, posypać posiekanym szczypiorkiem.

Kategorie przepisów