Majonez mamy Heleny

Majonez mamy Heleny

Zdjęcie - Majonez mamy Heleny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Majonez mamy Heleny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Majonez mamy Heleny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Majonez mamy Heleny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Majonez mamy Heleny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Majonez mamy Heleny - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 2 gotowane żółtka
  • 1 surowe żółtko
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • ok. 1 - 1,5 szkl. oleju Kujawskiego 3 ziarna

Przygotowanie Ugotowane żółtka ucieraj (miksuj) z surowym żółtkiem, dodając 1 lub 2 łyżeczki musztardy, sól i czarny pieprz. Wlewaj powoli olej, ciągle mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz również dodać trochę octu jabłkowego oraz granulowanego czosnku.

 

Historia przepisu z szuflady mamy Heleny:

"Przepis ten na świetny majonez z oleju kujawskiego zapisała mi ponad 20 lat temu moja mama Helena. Od tego czasu zawsze na święta i uroczystości domowe przyrządzam ten majonez. Smakuje rewelacyjnie i niepowtarzalnie. Duża w tym zasługa dobrego oleju z Kruszwicy. I dziś, kiedy mama już odeszła, pozostał mi po Niej wspaniały przepis. Kartka, jak widać zażółcona i poplamiona, ale będzie pamiątką dla moich dzieci, które też już ucierają wg tego przepisu majonez mamy Heleny."

Kategorie przepisów