Leśny mech z żelką truskawkową
Nagły wybuch wiosny skłonił mnie do szybszego opróżnienia zapasów z zamrażalki, a że zalega tam jeszcze trochę owoców, to na weekend zrobiłam kolejne ciasto szpinakowe, tym razem z truskawkową żelką oraz warstwą bitej śmietany posypanej przyjemnie chrupiącymi płatkami migdałów. To ciacho wygląda po pięknie, wiosennie, a do tego smakuje genialnie i dobrze się kroi także jeśli planujecie jakieś imprezy sprawdzi się doskonale.
I nie martwcie się o tych co to szpinaku nie lubią, on tylko nadaje temu ciastu pięknego koloru (jego intensywność zależy od tego czy użyjecie mrożonego, czy świeżego) a w smaku pozostaje niewyczuwalny, a najlepszym dowodem na to jest, że mój osobisty Mąż, które je wszystko po za szpinakiem właśnie, zjadł kilka porcji tego pysznego ciasta.
Składniki i przygotowanie Leśnego mchu z żelką truskawkową:
Ciasto szpinakowe:
- 3 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 250 g świeżego szpinaku lub mrożonego
Szpinak miksujemy z odrobiną oleju na jednolitą masę (mrożony lekko odsączamy z nadmiaru wody, można go odparować na suchej patelni). Mąkę przesiewamy z proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę (ok 10 minut na najwyższych obrotach). Następnie powoli wlewamy olej oraz rozdrobniony szpinak i miksujemy na niewielkich obrotach tylko do połączenia składników. Na koniec łączymy z przesianymi składnikami tylko do połączenia. Wylewamy do formy (24x24 cm) i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do lekkiego zarumienienia i tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Żelka truskawkowa:
- ok 500 g truskawek (użyłam mrożonych, ale świeże także się nadają)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej wody
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po ok 10 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do truskawek dodajemy sok z cytryny, cukier i blendujemy na mus. Do rozpuszczonej dodajemy 2-3 łyżki musu truskawkowego mieszamy do połączenia, a następnie całość przelewamy do reszty musu i mieszamy.
Truskawki wykładamy na ostudzone ciasto szpinakowe, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
Bita śmietana
- 500 ml śmietany 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
- ok 1/2 szklanki płatków migdałowych
Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy do połączenia. Ubitą śmietankę wykładamy na żelkę truskawkową.
Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi bitą śmietaną (nie mogą być gorące, żeby śmietana się nie rozpuściła)
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego