‚Lepkie’, pyszne (!) skrzydełka z kurczaka
Nie pasuje mi to słowo ‚lepkie’ straszliwie, no ale czym je zastąpić? :)
Pozostaję więc przy oryginale, skrzydełka są super ‚s t i c k y’ :), słodko - słone, przepyszne! A sam przepis mniej niż banalnie prosty w wykonaniu.
Tym razem użyłam zarówno skrzydełek, które przecięłam na połówki, jak i kilku podudzi z kurczaka.
Możecie zrobić pół na pół, można same skrzydełka / same podudzia.
Warto, polecam bardzo! <3
‚Lepkie’, pyszne(!) skrzydełka z kurczaka
(przepis Katie Quinn Davies)
1 kg skrzydełek z kurczaka (lub podudzi z kurczaka)
ok 4 łyżki ketchupu
ok 4 łyżki sosu barbecue
3 łyżek musztardy francuskiej (z całymi ziarnami)
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki płynnego miodu
Skrzydełka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, umieszczamy w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym.
W misce mieszamy składniki marynaty.
Piekarnika nagrzewamy do 180 st C.
Wlewamy marynatę do naczynia ze skrzydełkami, nacieramy starannie z obu stron. Wstawiamy do piekarnika na ok 1,5 h. Kilkukrotnie odwracamy skrzydełka / polewamy marynatą.
Podajemy w posiekaną zieloną papryczką chilli i ziarnami sezamu.
Smacznego!
• • •
Sticky, delicious (!) chicken wings.
(recipe form Katie Quinn Davies)
1 kg chicken wings (or chicken drumsticks)
about 4 tablespoons ketchup
about 4 tablespoons barbecue sauce
3 tablespoons French mustard (whole grains)
1 tablespoon balsamic vinegar
3 tablespoons honey
Wash the chicken, dry it with a paper towel, placed in a large, flat casserole.
Mix all ingredients together evenly in a bowl and pour over chicken wings. Using your hands rub it all over chicken so it’s well coated.
Place in the oven (180 st C) for about 1.5 h. Turn the wings over several times.
Serve sprinkled with some chopped green chili pepper and sesame seeds.
Enjoy!