Lekka zupa z pulpetami z indyka, marchewką i groszkiem

Lekka zupa z pulpetami z indyka, marchewką i groszkiem


Delikatna, powiedziałabym, że dietetyczna zupa na domowym rosole drobiowym, z soczystymi pulpetami z indyka, marchewką, groszkiem i ziemniakami. Idealna jeśli mamy ochotę na coś lekkiego, ale sycącego. Jest delikatnie doprawiona, zasmakuje również najmłodszym członkom rodziny :).

Zdjęcie - Lekka zupa z pulpetami z indyka, marchewką i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA LEKKĄ ZUPĘ Z PULPETAMI Z INDYKA, MARCHEWKĄ I GROSZKIEM (3-4 porcje)

Składniki :
1 l bulionu drobiowego
2 duże marchewki
2 garście mrożonego groszku
2 ziemniaki
sól

Pulpety :
300 g mielonego mięsa z indyka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
¾ płaskiej łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Dodatkowo : mąka do obtoczenia pulpetów

Jak zrobić lekką zupę z pulpetami z indyka, marchewką i groszkiem : Przygotować pulpety : w misce umieścić mięso, natkę pietruszki, jajko, kaszę manne oraz sól i pieprz. Wymieszać dokładnie łyżką, następnie uformować małe pulpety i ułożyć na talerzu. Bulion z kurczaka zagotować, zmniejszyć ogień. Pulpety obtaczać w mące i wkładać do bulionu. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. W tym czasie obrać marchew i ziemniaki i pokroić w kostkę. Dodać razem z zielonym groszkiem do gotujących się pulpetów. Doprawić małą szczyptą soli. Gotować do miękkości warzyw (ok. 10 minut).

Kategorie przepisów