Łaciate z galaretką i kremem budyniowym

To ciasto wygląda bardzo ciekawie za sprawą tego, że składa się z 2 o różnej konsystencji wymieszanych ze sobą i upieczonych, przełożone kremem budyniowym i biszkoptami z galaretką smakuje zarówno małym jak i dużym miłośnikom deserów.
Przepis dawno, dawno temu przyniosłam ze starego zeszytu Cioci, dość często pojawiało się u nas na święta i różne okoliczności. Ostatnio nieco zapomniane postanowiłam odświeżyć, bo powoli kończą mi się pomysły na biszkopty z galaretką dla Córki.
Składniki i przygotowanie Łaciatego z galaretką i kremem budyniowym:
Ciasto:
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka gęstej śmietany 18%
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
Z mąki, masła i cukru zagniatamy ciasto które wkładamy do zamrażalnika. Pozostałe składniki miksujemy ze sobą do połączenia i ścieramy lub kruszymy do nich ciasto z zamrażalnika. Całość mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33cm) pieczemy ok 40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na pół.
Masa:
- 1 budyń śmietankowy (40g)
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- galaretka (u mnie agrestowa)
Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 litra wody i studzimy. W 0,5 szklanki mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy proszek budyniowy. Ugotowany budyń studzimy, Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Składanie ciasta: na połowie ciasta rozsmarowujemy połowę kremu, na krem układamy biszkopty nasączone w galaretce, a na nie pozostały krem, który przykrywamy drugą częścią ciasta. Całość polewamy polewą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Polewa:
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki mleka
W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy cukier z masłem, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia masła. Nie zdejmując z ognia dodajemy mleko i przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta należy dodać jeszcze trochę mleka.
Gotową polewą dekorujemy ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.