Łaciate z galaretką i kremem budyniowym

Łaciate z galaretką i kremem budyniowym

Zdjęcie - Łaciate z galaretką i kremem budyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

To ciasto wygląda bardzo ciekawie za sprawą tego, że składa się z 2 o różnej konsystencji wymieszanych ze sobą i upieczonych, przełożone kremem budyniowym i biszkoptami z galaretką smakuje zarówno małym jak i dużym miłośnikom deserów.

 

Przepis dawno, dawno temu przyniosłam ze starego zeszytu Cioci, dość często pojawiało się u nas na święta i różne okoliczności. Ostatnio nieco zapomniane postanowiłam odświeżyć, bo powoli kończą mi się pomysły na biszkopty z galaretką dla Córki.

Składniki i przygotowanie Łaciatego z galaretką i kremem budyniowym:

Ciasto:

  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody


Z mąki, masła i cukru zagniatamy ciasto które wkładamy do zamrażalnika. Pozostałe składniki miksujemy ze sobą do połączenia i ścieramy lub kruszymy do nich ciasto z zamrażalnika. Całość mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33cm) pieczemy ok 40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na pół.

Masa:

  • 1 budyń śmietankowy (40g)
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • galaretka (u mnie agrestowa)


Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 litra wody i studzimy. W 0,5 szklanki mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy proszek budyniowy. Ugotowany budyń studzimy, Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Składanie ciasta: na połowie ciasta rozsmarowujemy połowę kremu, na krem układamy biszkopty nasączone w galaretce, a na nie pozostały krem, który przykrywamy drugą częścią ciasta. Całość polewamy polewą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Polewa:

  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy cukier z masłem, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia masła. Nie zdejmując z ognia dodajemy mleko i przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta należy dodać jeszcze trochę mleka.

Gotową polewą dekorujemy ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 


Zdjęcie - Łaciate z galaretką i kremem budyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Łaciate z galaretką i kremem budyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Łaciate z galaretką i kremem budyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 


Zdjęcie - Łaciate z galaretką i kremem budyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Łaciate z galaretką i kremem budyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


 

 

 

Kategorie przepisów