Kurczak z faoslką szparagową w sezamie
Co tu dużo pisać mam dziś dla Was pomysł na pyszny, szybki, letni obiad dla całej rodziny. Zdecydowanie zaskakuje smakiem i szybkością przygotowania.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- ok 500 g fasolki szparagowej
- 1/2 szklanki sezamu (ja kupuję w kilogramowych opakowaniach na Skworcu.com.pl)
- 2-3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki imbiru, kurkumy, pieprzu i ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na małe kawałki (ok 2 cm) i wkładamy do marynaty. Idealnie gdyby mięso mogło postać w tych przyprawach choć godzinę. Fasolkę myjemy obcinamy jej końce i wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Gotujemy aż będzie miała taką twardość jaką lubicie (ja wolę taką lekko al dente). Na 2-3 rozgrzanego oleju podsmażamy czosnek, dodajemy kurczaka i smażymy aż będzie miękki, wsypujemy sezam oraz fasolkę i mieszając podsmażamy jeszcze przez 5 minut. Ja podałam z brązowym ryżem.