Kurczak z cukinią w sosie śmietankowym
Cukinia w ogrodzie już pięknie rośnie, więc lada moment będzie można zrobić z niej coś pysznego. W sklepach już także jej ceny są przyzwoite więc zanim rozpocznie się co roczny wysyp zapytań podsuwam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie tego warzywa. Prosty, pyszny, kremowy sos idealny do makaronu lub kaszy. A jeśli potrzebujecie więcej pomysłów na cukinię kliknijcie tutaj.
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 małe, młode cukinie (lub jedna większa)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 200 ml bulionu warzywnego
- 100ml śmietanki 30%
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i ziołami. Ja zawsze odstawiam na pół godzinki żeby nasiąknęła przyprawami. Smażymy przez kilka chwil do zarumienienia. Zdejmujemy kurczaka z patelni, wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy starte na grubych oczkach marchewkę i cukinię. Smażymy chwilę, wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem aż cukinia zrobi się miękka, wtedy to na patelnię dodajemy ponownie kurczaka i wlewamy śmietanę, dusimy całość jeszcze ok 5 minut. Doprawiamy do smaku i gotowe. Ja podałam danie z makaronem, ale świetnie będzie tutaj pasował ryż lub np kasza pęczak.