Kurczak słodko – kwaśny z ryżem

Zdjęcie - Kurczak słodko – kwaśny z ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Porcje 4 Choć danie pochodzi z Chin, jest także bardzo popularnym daniem w Europie. Dotarło również na północ Irlandii, gdzie najczęściej podawane jest w pudełkach na wynos. Zapewniam jednak Was, że domowa wersja tego dania jest milion razy lepsza i zdrowsza od dania na wynos i wcale nie trudna do przygotowania. Sos posiada idealny balans między smakiem kwaśnym i słodkim. Kurczak pozostaje miękki i soczysty, co zawdzięczamy długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze. Pokryty jest lepkim, słodko - kwaśnym sosem, który idealnie komponuje się z ryżem. Spróbujcie sami! - zapewniam, że nie pożałujecie! Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 50 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 50 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Ingredients
  1. 2 filety z kurczaka
  2. 2 jajka
  3. 60 g mąki kukurydzianej
  4. olej do smażenia
  5. pieprz czarny
  6. sól
Sos
  1. 120 ml octu jabłkowego
  2. 55 g brązowego cukru
  3. 85 g ketchupu
  4. 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  5. 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
Dodatkowo
  1. 200 g ryżu
  2. 2 łyżki sezamu
  3. cebula dymka
Instructions
  1. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy na bok.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodajemy mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka był pokryty mąką. W osobnej misce wybijamy jajka i roztrzepujemy przy pomocy widelca.
  3. Na patelnię wlewamy olej w takiej ilości, aby dno patelni było przykryte. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w jajku i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy około 1-2 minuty na lekko złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kurczak powinien być rozłożony na dnie równomiernie, aby kawałki nie leżały na sobie. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy przez 40-50 minut, obracając co 15 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć i oblepić mięso. Gorącego kurczaka wykładamy na porcję świeżo ugotowanego ryżu i posypujemy sezamem i dymką.

Przepisy z tych kategorii

Schab pieczony z jabłkami

Schab pieczony z jabłkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
1

Cukinia faszerowana mięsem mie…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Grillowany kurczak w sosie teriyaki
1

Grillowany kurczak w sosie ter…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Filety drobiowe w panierce z orzechów włoskich
1

Filety drobiowe w panierce z o…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Schab w śmietanie z pieczarkami
1

Schab w śmietanie z pieczarkam…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pierś kaczki na grzance z malinowym octem winnym

Pierś kaczki na grzance z mali…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Mielone paprykowe
4

Mielone paprykowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem
2

Chinkali, gruzińskie pierogi z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pieczone kawałki kurczaka w sosie teriyaki
3

Pieczone kawałki kurczaka w so…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
2

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Serowe piersi kurczaka – pieczone
3

Serowe piersi kurczaka – piecz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Szaszłyki mięsno-ziemniaczane
2

Szaszłyki mięsno-ziemniaczane

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu