Kurczak słodko – kwaśny z ryżem

Zdjęcie - Kurczak słodko – kwaśny z ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Porcje 4 Choć danie pochodzi z Chin, jest także bardzo popularnym daniem w Europie. Dotarło również na północ Irlandii, gdzie najczęściej podawane jest w pudełkach na wynos. Zapewniam jednak Was, że domowa wersja tego dania jest milion razy lepsza i zdrowsza od dania na wynos i wcale nie trudna do przygotowania. Sos posiada idealny balans między smakiem kwaśnym i słodkim. Kurczak pozostaje miękki i soczysty, co zawdzięczamy długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze. Pokryty jest lepkim, słodko - kwaśnym sosem, który idealnie komponuje się z ryżem. Spróbujcie sami! - zapewniam, że nie pożałujecie! Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 50 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 50 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Ingredients
  1. 2 filety z kurczaka
  2. 2 jajka
  3. 60 g mąki kukurydzianej
  4. olej do smażenia
  5. pieprz czarny
  6. sól
Sos
  1. 120 ml octu jabłkowego
  2. 55 g brązowego cukru
  3. 85 g ketchupu
  4. 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  5. 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
Dodatkowo
  1. 200 g ryżu
  2. 2 łyżki sezamu
  3. cebula dymka
Instructions
  1. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy na bok.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodajemy mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka był pokryty mąką. W osobnej misce wybijamy jajka i roztrzepujemy przy pomocy widelca.
  3. Na patelnię wlewamy olej w takiej ilości, aby dno patelni było przykryte. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w jajku i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy około 1-2 minuty na lekko złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kurczak powinien być rozłożony na dnie równomiernie, aby kawałki nie leżały na sobie. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy przez 40-50 minut, obracając co 15 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć i oblepić mięso. Gorącego kurczaka wykładamy na porcję świeżo ugotowanego ryżu i posypujemy sezamem i dymką.

Przepisy z tych kategorii

Filet z kurczaka w porach w sosie curry
2

Filet z kurczaka w porach w so…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pulpety rybne w sosie chrzanowym
1

Pulpety rybne w sosie chrzanow…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kotleciki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem
1

Kotleciki ziemniaczane z kiełb…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Filety kurczaka z sosie pomidorowym
1

Filety kurczaka z sosie pomido…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Rolowana polędwiczka wieprzowa
1

Rolowana polędwiczka wieprzowa

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Chili con carne
1

Chili con carne

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kotlety w panierce grzybowo-serowej

Kotlety w panierce grzybowo-se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Indyk pieczony
1

Indyk pieczony

Beti Beti
kruche babeczki

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym
2

Schab w sosie pomidorowo-śmiet…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Baleron pieczony
2

Baleron pieczony

Beti Beti
kruche babeczki

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy