Kuih bangkit

Kuih  bangkit

Kokosowe ciastka na mące z tapioki. Wypiekane na Chiński Nowy Rok, dawniej w piecu drzewnym. Tradycyjnie kształtuje sie je w drewnianych formach z symbolami roślin lub zwierząt. Ciasto wciska sie we wgłebienia, następnie mocno "wystukuje" na stolnicę .

Można również użyć małych foremek do wykrawania.

W samym netcie znalazłam kilka różniących sie przepisów na te ciastka. Ja korzystałam z przepisu podanego przez Kit Bruczkowski dla miesięcznika "Kuchnia".

Pewnie chcielibyście wiedzieć, jak smakują te ciastka? Dla mnie i mojej rodziny super! Kokosowe, maslane, rozpływające sie w ustach. Jednak w ciepłych jest wyczuwalny pewien posmak. Ha, nawet nie wiem czego...pewnie mączki z tapioki:) Specyficzny, niektórym może przeszkadzać. Jednak na drugi, trzeci dzień ciastka stają sie o wiele lepsze, a ten charakterystyczny posmak zanika.

Piekłam je dwa razy. Za pierwszym razem z mlekiem kokosowym, za drugim...ze śmietaną. Pewnie od niejednej Malezyjki dostałabym za to opieprz:) ale wiecie, co? Te ze śmietaną bardziej mi smakowały. Wyszły cudownie śmietanowe, mocno maślane...

A na koniec dodam jeszcze, że kuih bangkit nie każdemu zasmakują. To tak jak z oliwkami. Jedni je pokochają, inni znienawidzą i niestety czasami mogą nie wyjść, jeśli ciasto nie będzie miało odpowiedniej konsystencji. Ale nie zrażajcie się tym...

Zdjęcie - Kuih  bangkit  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kuih bangkit

Składniki:

200g mąki z tapioki

50g cukru pudru

30g masła

75ml gęstego mleka kokosowego

1 żółtko

szczypta soli

 

Podgrzewamy mąkę na suchej patelni. Mieszamy ok 5 minut, aż po dotknięciu będzie lekka jak "puch". Studzimy. Ucieramy masło z cukrem i żółtkiem. Dodajemy mleko kokosowe i sól. Wsypujemy tyle mąki, aby powstałe miękkie ciasto. Nie zużyjemy całych 200g, pozostała maka przyda sie do podsypywania stolnicy. Jeżeli ciasto wyjdzie za suche, dodajemy łyżeczkę mleka kokosowego. Przykrywamy ciasto i zostawiamy, żeby odpoczęło w temperaturze pokojowej.

Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinamy małe (ok. 3 cm średnicy) ciasteczka. Układamy je dość ciasno na blaszce i pieczemy ok. 15 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku do 175 st. C. Sprawdzamy - jeśli w środku są wciąż wilgotne, pieczemy jeszcze 5 - 10 minut, aż środek będzie całkiem suchy. Ciasteczka nie powinny zbrązowieć. Studzimy je i przechowujemy w sczelnym naczyniu.

Zdjęcie - Kuih  bangkit  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:-)

Kategorie przepisów