Kruche z gruszkami i kaszą manną
Uwielbiam to ciasto, jest bardzo proste, a jednocześnie niesamowicie efektowne i uniwersalne na tyle, że można dodać do niego dowolne owoce - robiłam je już z rabarbarem, truskawkami czy śliwkami za każdym razem smakowało doskonale. Dodam jeszcze, że ładnie się kroi, nie rozpada i nie kruszy dzięki czemu będzie się pięknie prezentować na stole.
Już dłużej nie zachwalam, tylko zapraszam na przepis:
Kruche z gruszkami i kaszą manną - składniki i przygotowanie:
Ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła (może być margaryna)
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok 1 kg gruszek
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy po jednym żółtku. Następnie mieszamy ze sobą sypkie składniki i dalej miksując dodajemy po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części. 1/3 ciasta schowałam do zamrażalnika, pozostałe włożyłam na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie ciastem z lodówki wykładam na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i układamy równą warstwą na cieście.
Masa z kaszy manny:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
- 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego
- 12 dag kaszy manny
- szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami,
Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier. Pianę mieszamy ze śmietaną, a następnie dodajemy proszek budyniowy i kaszę. Taką masę wykładamy na gruszki znajdujące się w blaszce, na wierzch ścieramy ciasto które było w zamrażalniku. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C
Smacznego