Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
Spójrzcie tylko na ten niepozorny kawałek ciasta czyż to nie kwintesencja najlepszego domowego deseru przywołującego uśmiech na twarzy i wprawiającego w błogostan? Kruchy rozpływający się w ustach spód, soczyste, nieco kwaśne czerwone porzeczki i przypominająca chmurkę bez z chrupiącymi płatkami migdałów. Prosto, elegancko i jednocześnie bogato w dobry smak. Takie ciasto jest idealne do filiżanki herbaty w letnie popołudnie, gdy czas niespiesznie płynie.
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą - składniki i przygotowanie:
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki
- 6 łyżek cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła (może być margaryna)
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na pół.Chłodzimy w lodówce przez ok 30 minut. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i podpiekamy na złoty kolor (ok 15 minut w 180 st. C)
Nadzienie:
- ok 700 g porzeczek czerwonych
- 2-3 łyżki kaszy manny
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- szklanka płatków migdałów
Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie już gęsta dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy aż cukier się całkowicie rozpuści, wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy tylko do połączenia. Wsypujemy płatki migdałów i znów delikatnie mieszamy.
Podpieczony spód podsypujemy kaszą manną (wchłonie ona sok z owoców) a na kasze wykładamy umyte i pozbawione ogonków porzeczki. Na nie wyłożyć bezę, którą oprószyć płatkami migdałów. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC i natychmiast obniżamy temperaturę do 140ºC . Pieczemy przez około 1 godzinę, studzimy w piekarniku.