Kruche ciasto z owocami i lekką budyniową pianką

Kruche ciasto z owocami i lekką budyniową pianką to jeden z pyszniejszych wypieków jakie znam. Tutaj w wersji z malinami i jagodami.
Kruche ciasto jest bardzo chrupiące i lekkie, dzięki dodaniu dużej ilości żółtek.
Pianka budyniowa jest niesamowicie puchata i leciutka. Dodatek kwaśnych malin i jagód sprawia, że ciasto nie jest mdłe.
Kruche ciasto z owocami i lekką budyniową pianką to mój letni hit, który wykonuje w każde wakacje.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 6 żółtek, zimnych
- 250 g masła lub margaryny, zimnej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:
- 6 białek, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 500-600 g owoców np. malin, jagód lub borówek
- cukier puder do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Następnie dodajemy cukier, sól, żółtka i kawałki zimnego masła. Dokładnie siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie wyrabiamy, aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 2-3 godziny.
Po tym czasie ciasto kroimy na dwie części (jedna nieco większa). Większą część ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno formy. Starte ciasto równomiernie rozprowadzamy i lekko dociskamy do dna. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Białka razem z solą miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie cały czas miksując dodajemy sok z cytryny oraz przesiany proszek budyniowy. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy olej. Piankę wykładamy na podpieczony spód, następnie obsypujemy owocami. Ścieramy pozostałe ciasto i wykładamy na owoce. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.