Kruche ciasto z gruszkami i bezą
             
Ciasto (blaszka 23x33): 
-  3 szklanki mąki pszennej
 - 1/2 szklanki cukru
 - 5 żółtek
 - 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 250 g masła (może być margaryna)
 - ok 1 kg gruszek
 - 3-4 łyżki kaszy manny
 
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 2/3 owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej godzinę. Pozostałe wkładamy do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x33 cm) i podpiekamy na złoty kolor (ok 15 minut w 170 st. C).
Podpieczone ciasto posypujemy cienką warstwą kaszy manny (wchłonie sok z gruszek) i układamy na nim obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki gruszki. 
Beza:
- 5 białek
 - szczypta soli
 - 8 łyżek cukru
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do momentu aż się całkowicie rozpuści. Następnie wsypujemy mąkę i ostrożnie mieszamy. Bezę wykładamy na gruszki, a na jej wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy 30 minut 170 st C
 


 