Kruche ciasto z gruszkami i bezą

Ciasto (blaszka 23x33):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła (może być margaryna)
- ok 1 kg gruszek
- 3-4 łyżki kaszy manny
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 2/3 owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej godzinę. Pozostałe wkładamy do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x33 cm) i podpiekamy na złoty kolor (ok 15 minut w 170 st. C).
Podpieczone ciasto posypujemy cienką warstwą kaszy manny (wchłonie sok z gruszek) i układamy na nim obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki gruszki.
Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do momentu aż się całkowicie rozpuści. Następnie wsypujemy mąkę i ostrożnie mieszamy. Bezę wykładamy na gruszki, a na jej wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy 30 minut 170 st C
