Kotlety mielone z papryką i natką pietruszki
Do klasycznego kotleta mielonego dodaję jedynie cebulkę, czosnek i majeranek, ale lubię go czasami nieco urozmaicić i tak były już kotlety mielone z pieczarkami – klik a dzisiaj pokażę Wam mielone z czerwoną papryką i natką pietruszki. Te dodatki dobrze pasują i ciekawie wzbogacają smak kotletów. Z jakimi dodatkami Wam najbardziej smakują mielone? Piszcie w komentarzach :).
PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE Z PAPRYKĄ I NATKĄ PIETRUSZKI
(12 sztuk)
Składniki :
500 g mielonej wieprzowiny
1 czerwona papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 bułka
1 jajko
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
Dodatkowo :
bułka tarta
olej
Jak zrobić kotlety mielone z papryką i natką pietruszki :
Mięso przełożyć do miski. Bułkę namoczyć w wodzie przez 10 minut, następnie odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w niedużą kostkę. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, jajko, majeranek oraz sól i pieprz. Dobrze wymieszać i formować kotlety. Następnie obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, na rumiano z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.