Korzenny śledź z żurawiną
Przepis: Minty House, zdjęcia: Diana Domin dla magazynu Pure Passion
Składniki:
3-4 płaty śledziowe solone
spora szczypta mielonego ziela angielskiego
garść suszonej żurowiny
opcjonalnie gęsta śmietana
Śledzie zalewamy zimną wodą i zostawiamy w niej by oddały trochę soli. Po 2 godzinach płuczemy, osuszamy i kroimy na nieduże kawałki, w sam raz na jeden kęs. Śledzie możemy ułożyć na pumperniklu lub bezpośrednio na półmisku. Posypujemy zielem angielskim, możemy przykryć chmurką śmietany, a na wierzchu układamy namoczoną wcześniej w ciepłej wodzie i odcedzoną żurawinę, 3 owoce na porcję śledzika powinny wystarczyć. Przepis bardzo prosty, efekt smakowy na pewno zaskoczy.
Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia
Zobacz rowniez:Top of The Lake | Tajemnice Laketop sezon 1O tym jak Julie pokonała Julie oraz 18 nominacja do Oscara Meryl StreepAtomowa napieprzanka z RuskimiW garnku kultury - recenzja