Korzenne ciasto z jabłkami i bakaliami
Leci do Was kolejne zdrowe ciacho!
Bez mąki pszennej, bez cukru (jeśli macie ochotę, dosłodźcie miodem, ksylitolem - ale wydaje mi się że ciacho jest naprawdę wystarczająco słodkie ) Są daktyle, morele, figi, a jeśli Wam mało - śmiało dorzućcie i rodzynki. Jest pyszne. Polecam!
Korzenne ciasto z jabłkami i bakaliami
(na blaszkę 15 x 15 cm)
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki kokosowej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki miękkiego masła klarowanego
4 duże jajka
20 suszonych daktyli
10 suszonych moreli
5 - 6 suszonych fig
3 duże (albo 4 małe) jabłka, pokrojone w kostkę
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki imbiru
Daktyle, morele i figi, zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na min. godzinę, żeby napęczniały.
Blendujmey namoczone owoce z jajami i masłem, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, starannie mieszamy - ciasto będzie bardzo gęste.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie mała blaszka 15 x 15 cm), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C.
Pieczemy ok 40 min. Przed pokrojeniem ciasto należy zupełnie wystudzić.
Smacznego!
Spicy cake with apples and raisins
(The size of the baking tray 15 x 15 cm)
1/2 cup buckwheat flour
1/2 cup coconut flour
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon baking powder
4 tablespoons clarified butter, softened
4 large eggs
20 dried dates
10 dried apricots
5 - 6 dried figs
3 large (or 4 small) apples, diced
1/2 teaspoon cinnamon
1/4 teaspoon cardamom
1/4 teaspoon ginger
Pour boiling water over dates, apricots and figs. Let them soak for an hour.
Blend soaked fruits with eggs and butter, add all the remaining ingredients, mix thoroughly - batter will be very thick.
Put the batter on a baking tray lined with baking paper, put in the oven preheated to 180 degrees C.
Bake for about 40 minutes. Before cutting the cake must be completely cooled down.
Enjoy!