Korma z jagnięciną

Korma z jagnięciną

Dziś przedstawiam przepis na absolutnie doskonałą kormę z jagnięciną z książki Gordona Ramsaya „Ramsay’s Best Menus”. Uwielbiam baraninę i jagnięcinę, jednak musi być ona dobrej jakości i bardzo dobrze przygotowana, gdyż czasami ma dziwny posmak;/ Tym razem dobrze trafiłam i danie wyszło przepyszne! Długo duszona jagnięcina w delikatnym sosie jogurtowym z prażonymi migdałami i orzechami nerkowca, z chilli, czosnkiem i innymi bardzo aromatycznymi przyprawami na długo pozostanie w naszej pamięci. Jagnięcinę można zmienić na inne ulubione mięso, testowałam z karkówką i też było wyśmienite. Na pewno jeszcze nie raz powtórzę to curry, zapraszam!

Scroll down for English

Zdjęcie - Korma z jagnięciną / Lamb Korma - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Korma z jagnięciną

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 1 kg udźca jagnięcego bez kości
  • sól i pieprz
  • 2 zielone papryczki chilli, z usunętymi pestkami i z grubsza posiekane
  • 75g migdałów, uprażonych lekko na suchej patelni
  • 75g orzechów nerkowca, uprażonych lekko na suchej patelni
  • 2 ząbki czosnku, obrane i z grubsza posiekane
  • 2,5 cm świeżego imbiru, obranego i z grubsza posiekanego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 4 suszone liści curry
  • 2 łyżeczki nasion kolendry, uprażone na suchej patelni
  • 2 ziarna kardamonu
  • 2 cebule, obrane i pokrojone w plasterki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • mała szczypta szafranu, namoczona w 1 łyżce gorącej wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • świeża kolendra do podania

Przygotowanie:

  1. Pokrój jagnięcinę na 3 cm kostkę i dopraw solą i pieprzem.
  2. W pojemniku blendera zmiksuj na gładką pastę chilli, migdały, nerkowce, czosnek, imbir i 2 łyżki wody, zdrapując co jakiś czas składniki z boków pojemnika i odstaw.
  3. Rozgrzej połowę oleju w dużej patelni z grubym dnem i obsmaż partiami jagnięcinę, przez około 2 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia i przełóż ją na talerz.
  4. Dodaj do patelni resztę oleju i dodaj cynamon, goździki, liście curry, rozgniecione nasiona kolendry i kardamon. Smaż, mieszając, przez minutę, po czym dodaj cebulę, dopraw solą i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, do lekkiego zarumienienia.
  5. Wymieszaj dokładnie dwie trzecie jogurtu z wodą z szafranem i pastą z orzechów, po czym przełóż do patelni i dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut i dodaj jagnięcinę wraz z sokami. Całość ponownie wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 45 – 60 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie.
  6. Tuż przed podaniem wmieszaj resztę jogurtu i sok z cytryny, podgrzej i dopraw solą jeżeli będzie to konieczne.
  7. Podawaj danie posypane kolendrą z ryżem lub chlebkiem naan.

Smacznego!

Zdjęcie - Korma z jagnięciną / Lamb Korma - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Lamb Korma

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 1 kg boneless leg of lamb
  • salt and pepper
  • 2 green chillies, deseeded and chopped
  • 75g almonds, lightly toasted
  • 75g cashew nuts, lightly toasted
  • 2 garlic cloves, peeled and chopped
  • 2,5 cm fresh ginger, peeled and chopped
  • 3 tbsp vegetable oil
  • 1 cinnamon stick
  • 4 cloves
  • 4 curry leaves
  • 2 tsp coriander seeds, toasted
  • 2 cardamom pods
  • 2 onions, peeled an finely sliced
  • 200 ml natural yoghurt
  • pinch of saffron strands, soaked in 1 tbsp hot water
  • 2 tsp lemon juice
  • coriander leaves

Preparation:

  1. Cut the lamb into 3 cm cubes and season with salt and pepper.
  2. Blitz the chillies, almonds, cashews, garlic, ginger and 2 tbsp water in a blender or food processor to a wet paste, scraping down the sides of the bowl occasionally. Set aside.
  3. Heat half of the oil in a heavy based pan. Fry the lamb cubes in batches for about 2 minutes on each side until browned all over, then transfer to a plate.
  4. Heat the ramaining oil in the pan and add the cinnamon, cloves, curry leaves, crushed coriander seeds and cardamom. Fry, stirring, for a minute until fragrant. Add the onions, season with salt and cook, stirring occasionally, for 5 minutes, until they are soft and golden.
  5. Mix two-thirds of the yogurt with saffron water and nut paste, then add to the pan, stirring well. Cook over a medium-low heat for 5 minutes, then return the browned lamb pieces to the pan with juices. Stir well and simmer very gently for 45 – 60 minutes until the lamb is very tender.
  6. Just before serving, stir in the remaining yogurt and the lemon juice. Heat gently and check the seasoning.
  7. Scatter over the coriander and serve with naan or rice.

Enjoy!

Zdjęcie - Korma z jagnięciną / Lamb Korma - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów