Korma z jagnięciną
Dziś przedstawiam przepis na absolutnie doskonałą kormę z jagnięciną z książki Gordona Ramsaya „Ramsay’s Best Menus”. Uwielbiam baraninę i jagnięcinę, jednak musi być ona dobrej jakości i bardzo dobrze przygotowana, gdyż czasami ma dziwny posmak;/ Tym razem dobrze trafiłam i danie wyszło przepyszne! Długo duszona jagnięcina w delikatnym sosie jogurtowym z prażonymi migdałami i orzechami nerkowca, z chilli, czosnkiem i innymi bardzo aromatycznymi przyprawami na długo pozostanie w naszej pamięci. Jagnięcinę można zmienić na inne ulubione mięso, testowałam z karkówką i też było wyśmienite. Na pewno jeszcze nie raz powtórzę to curry, zapraszam!
Scroll down for English
Korma z jagnięciną(4-5 porcji)
Składniki:
- 1 kg udźca jagnięcego bez kości
- sól i pieprz
- 2 zielone papryczki chilli, z usunętymi pestkami i z grubsza posiekane
- 75g migdałów, uprażonych lekko na suchej patelni
- 75g orzechów nerkowca, uprażonych lekko na suchej patelni
- 2 ząbki czosnku, obrane i z grubsza posiekane
- 2,5 cm świeżego imbiru, obranego i z grubsza posiekanego
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- 4 suszone liści curry
- 2 łyżeczki nasion kolendry, uprażone na suchej patelni
- 2 ziarna kardamonu
- 2 cebule, obrane i pokrojone w plasterki
- 200 ml jogurtu naturalnego
- mała szczypta szafranu, namoczona w 1 łyżce gorącej wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- świeża kolendra do podania
Przygotowanie:
- Pokrój jagnięcinę na 3 cm kostkę i dopraw solą i pieprzem.
- W pojemniku blendera zmiksuj na gładką pastę chilli, migdały, nerkowce, czosnek, imbir i 2 łyżki wody, zdrapując co jakiś czas składniki z boków pojemnika i odstaw.
- Rozgrzej połowę oleju w dużej patelni z grubym dnem i obsmaż partiami jagnięcinę, przez około 2 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia i przełóż ją na talerz.
- Dodaj do patelni resztę oleju i dodaj cynamon, goździki, liście curry, rozgniecione nasiona kolendry i kardamon. Smaż, mieszając, przez minutę, po czym dodaj cebulę, dopraw solą i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, do lekkiego zarumienienia.
- Wymieszaj dokładnie dwie trzecie jogurtu z wodą z szafranem i pastą z orzechów, po czym przełóż do patelni i dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut i dodaj jagnięcinę wraz z sokami. Całość ponownie wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 45 – 60 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie.
- Tuż przed podaniem wmieszaj resztę jogurtu i sok z cytryny, podgrzej i dopraw solą jeżeli będzie to konieczne.
- Podawaj danie posypane kolendrą z ryżem lub chlebkiem naan.
Smacznego!
English version
Lamb Korma(4-5 servings)
Ingredients:
- 1 kg boneless leg of lamb
- salt and pepper
- 2 green chillies, deseeded and chopped
- 75g almonds, lightly toasted
- 75g cashew nuts, lightly toasted
- 2 garlic cloves, peeled and chopped
- 2,5 cm fresh ginger, peeled and chopped
- 3 tbsp vegetable oil
- 1 cinnamon stick
- 4 cloves
- 4 curry leaves
- 2 tsp coriander seeds, toasted
- 2 cardamom pods
- 2 onions, peeled an finely sliced
- 200 ml natural yoghurt
- pinch of saffron strands, soaked in 1 tbsp hot water
- 2 tsp lemon juice
- coriander leaves
Preparation:
- Cut the lamb into 3 cm cubes and season with salt and pepper.
- Blitz the chillies, almonds, cashews, garlic, ginger and 2 tbsp water in a blender or food processor to a wet paste, scraping down the sides of the bowl occasionally. Set aside.
- Heat half of the oil in a heavy based pan. Fry the lamb cubes in batches for about 2 minutes on each side until browned all over, then transfer to a plate.
- Heat the ramaining oil in the pan and add the cinnamon, cloves, curry leaves, crushed coriander seeds and cardamom. Fry, stirring, for a minute until fragrant. Add the onions, season with salt and cook, stirring occasionally, for 5 minutes, until they are soft and golden.
- Mix two-thirds of the yogurt with saffron water and nut paste, then add to the pan, stirring well. Cook over a medium-low heat for 5 minutes, then return the browned lamb pieces to the pan with juices. Stir well and simmer very gently for 45 – 60 minutes until the lamb is very tender.
- Just before serving, stir in the remaining yogurt and the lemon juice. Heat gently and check the seasoning.
- Scatter over the coriander and serve with naan or rice.
Enjoy!