Kiszone cytryny
Kiszone cytryny to tradycyjny dodatek do dań w kuchni marokańskiej i bliskowschodniej, ale także indyjskiej. Dodaje się je do tażinów, jagnięciny, drobiu, sałatek. Mają niepowtarzalny smak, którego nie da się niczym zastąpić. Smak ten opisywany jest jako wyrazisty, złożony, perfumowany i intensywnie cytrusowy. Sekret smaku kiszonych cytryn tkwi w jakości produktów. Cytryny powinny być niewielkie, dojrzałe, soczyste i intensywnie pachnące. Najlepiej żeby pochodziły z upraw ekologicznych. Skórka z cytryn jest najbardziej cenioną częścią tego przysmaku. Koniecznie je przygotujcie, a ja już wkrótce podzielę się z Wami przepisem na ich wykorzystanie.
Składniki:
6 małych cytryn (najlepiej niewoskowanych)
120 g gruboziarnistej soli himalajskiej lub morskiej
sok wyciśnięty z 6-8 cytryn
Przygotowanie:
Cytryny dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą i moczymy kilka godzin. Następnie wyjmujemy cytryny z wody, ostrym nożem nacinamy je na krzyż, ale nie do końca, tak aby nie rozpadły się na ćwiartki. Między rozcięcia do środka każdej cytryny wsypujemy po łyżeczce soli i układamy je w dużym, wcześniej wysterylizowanym słoju. Do słoja z cytrynami wsypujemy resztę soli i zalewamy je sokiem wyciśniętym z cytryn. Cytryny powinny być zanurzone w soku. Zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki. Po 4 tygodniach cytryny powinny być ukiszone. Można je bardzo długo przechowywać w lodówce, właściwie się nie psują.