Keks - wspomnienie czasów PRL-u

Keks - wspomnienie czasów PRL-u
Zdjęcie - Keks - wspomnienie czasów PRL-u - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Keks - wspomnienie czasów PRL-u - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Keks - wspomnienie czasów PRL-u - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 5 jaj
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka spirytusu
  • (połówki orzechów włoskich, kandyzowana skórka limonki i pomarańczy, morele suszone, wiśnie kandyzowane, daktyle, rodzynki sułtańskie)
  • Polewa czekoladowa lub tabliczka mlecznej czekolady
Przygotowanie

Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną na puszystą masę. 


Do masy dodajemy olej, spirytus oraz przesianą mąkę i sodę, delikatnie mieszamy. 


Bakalie kroimy, obtaczamy w mące i wsypujemy do masy wraz z pianą. Powoli mieszamy. 


Pieczemy ok. 60 minut. 


Ostudzone ciasto oblewamy polewą czekoladową.

Kategorie przepisów