Keks - wspomnienie czasów PRL-u

Zdjęcie - Keks - wspomnienie czasów PRL-u - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Keks - wspomnienie czasów PRL-u - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Keks - wspomnienie czasów PRL-u - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 5 jaj
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka spirytusu
  • (połówki orzechów włoskich, kandyzowana skórka limonki i pomarańczy, morele suszone, wiśnie kandyzowane, daktyle, rodzynki sułtańskie)
  • Polewa czekoladowa lub tabliczka mlecznej czekolady
Przygotowanie

Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną na puszystą masę. 


Do masy dodajemy olej, spirytus oraz przesianą mąkę i sodę, delikatnie mieszamy. 


Bakalie kroimy, obtaczamy w mące i wsypujemy do masy wraz z pianą. Powoli mieszamy. 


Pieczemy ok. 60 minut. 


Ostudzone ciasto oblewamy polewą czekoladową.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z truskawkami na zsiadłym mleku
4

Ciasto z truskawkami na zsiadł…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Rogaliki z twarożkiem
1

Rogaliki z twarożkiem

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Sakiewki schabowe od serca
2

Sakiewki schabowe od serca

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Szpinakowy placek

Szpinakowy placek

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Miodowo-pomarańczowe skrzydełka

Miodowo-pomarańczowe skrzydełk…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Oponki serowe

Oponki serowe

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Przepisy z tych kategorii

Spring rollsy ze szparagami w orzechowym sosie

Spring rollsy ze szparagami w…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kulki mocy

Kulki mocy

Joasia R. Joasia R.
Gotuj Się Kto Może

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tort Malakoff
1

Tort Malakoff

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Owocowe  trufle a'la rafaello

Owocowe trufle a'la rafaello

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

‚Pesto’ z liści rzodkiewki. Zero waste cooking!

‚Pesto’ z liści rzodkiewki. Ze…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami