Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem
Dzisiaj zapraszam Was na pyszne kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem. Proste, szybkie jednogarnkowe danie. W sam raz na lekki, ale pożywny obiad. Przyrządziłam je na patelni WOLL Saphire Lite, którą testuje od kilku tygodni.
Bardzo dużo gotuję i niestety to właśnie patelnia jest sprzętem, który w mojej kuchni zużywa się najszybciej. Korzystałam z patelni ceramicznych, teflonowych i z powłoką tytanową i do tej pory nie trafiłam na taką, która posłużyłabym mi dłużej niż dwa lata, dlatego z chęcią przyjęłam propozycję przetestowania patelni WOLL z powłoką tytanowo-szafirową.
Na pierwszy rzut oka widać, że jest to bardzo solidny sprzęt : jest ciężka, ma grube dno i dobrze dopasowaną rączkę. Testowałam głęboką patelnię o średnicy 28 cm i muszę przyznać, że nie jest to zwykła patelnia a naczynie wielofunkcyjne. Wspaniale sprawdza się nie tylko w przypadku smażenia, dzięki wysokim ściankom i dopasowanej pokrywce z powodzeniem przygotujemy w niej dania jednogarnkowe, jak kurczak z warzywami, leczo, risotto czy wspomniane wcześniej kaszotto, na które przepis podaję niżej. Patelnie głębokie świetnie sprawdzą się w domach, w których gotuje się dla większej ilości osób. Można ich również używać do zapiekania w piekarniku do temperatury 250 stopni. Jak dla mnie rewelacja! :)
PRZEPIS NA KASZOTTO Z KURCZAKIEM, MARCHEWKĄ I GROSZKIEM (2 porcje)
Składniki :
1 woreczek kaszy gryczanej
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 duża marchewka
garść mrożonego zielonego groszku
1 mała cebula
250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki oliwy
sos sojowy
sól, pieprz
Jak zrobić kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem : Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, smażyć przez 2 minuty, dodać pierś z kurczaka, oprószyć solą i pieprzem i smażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać kaszę i smażyć często mieszając kolejne 2 minuty. Wlać gorący bulion, dodać marchewkę i groszek oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Następnie ściągnąć pokrywkę i gotować jeszcze 6-7 minut. Od razu nałożyć na talerze. Można doprawić do smaku odrobiną jasnego sosu sojowego.
Przygotowywanie jedzenia na tej patelni to czysta przyjemność :). Patelnia rozgrzewa się szybko i równomiernie, podczas smażenia nic nie przywiera i chociaż można ją czyścić w zmywarce ani razu tego nie zrobiłam bo wystarczy ją dosłownie przepłukać i przetrzeć papierowym ręcznikiem. Kolejną zaletą jest to, że możemy jej używać na wszystkich typach kuchenek. Jeśli miałabym się do czegoś przyczepić to tylko do tego, że patelnia jest rzeczywiście trochę ciężka. Myślę też, że cena może być odstraszająca, ale w tym przypadku płacimy za naprawdę wysoką jakość i kupujemy patelnię na długie lata. Osobiście jestem bardzo zadowolona i czuję, że w końcu trafiłam na patelnię, która zostanie ze mną na dłużej :). Jeśli Was zainteresowałam po więcej informacji zapraszam na stronę :
patelnie-tytanowe.pl