Kaszotto kurczakiem i warzywami

Kaszotto z kurczakiem i warzywami oraz świeżymi liśćmi szpinaku baby. Kaszotto wykonałam na białej kaszy gryczanej z dodatkiem mrożonego groszku i marchewki.
Kaszotto to polska wersja risotto, w którym ryż zastępujemy kaszą i łączymy z warzywami lub mięsem. W tym przepisie kaszę gryczaną możesz zastąpić np. kaszą jaglaną, pęczak lub bulgur. Każda z tych kasz będzie smaczna w tym połączeniu.
Kaszotto z kurczakiem i warzywami to smaczny i zdrowy obiad, który przygotujesz błyskawicznie. Przepis idealnie sprawdzi się do zużycia kaszy z poprzedniego dnia.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
KASZOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
SKŁADNIKI:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g mrożonego groszku z marchewką*
- 150 g świeżego szpinaku baby
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 250 ml bulionu drobiowego
- 100 ml śmietanki słodkiej 18%
- sól i pieprz do smaku
DODATKOWO
- 1 – 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 szklanka kaszy białej gryczanej, suchej
- 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
* marchewkę i groszek możemy użyć świeży i pokroić w kosteczkę
Kaszę
gryczaną
gotujemy
zgodnie
z
instrukcją
na
opakowaniu.
Kurczaka
kroimy
na
kawałeczki.
Cebulę
siekamy
i
dodajemy
na
rozgrzany
olej
na
patelnię.
Podsmażamy
do
zeszklenia,
następnie
dodajemy
kurczaka
razem
z
przeciśniętym
przez
praskę
czosnkiem
i
słodką
papryką
oraz
odrobiną
soli.
Podsmażamy
kilka
minut,
aż
kurczak
będzie
biały.
Następnie
dodajemy
mrożoną
mieszankę
groszku
z
marchewką
i
podsmażamy
2-3
minuty.
Zalewamy
gorącym
bulionem
drobiowym
i
gotujemy
ok.
10
minut.
Następnie
dodajemy
liście
szpinaku
i
wlewamy
śmietankę.
Gotujemy,
aż
szpinak
lekko
zwiędnie.
Na
koniec
wsypujemy
kaszę,
mieszamy
i
doprawiamy
do
smaku
solą
i
pieprzem
oraz
dodajemy
natkę
pietruszki.