Karmelizowana balsamiczna cebula

Dziś przedstawiam pomysł na świetny dodatek do każdego rodzaju mięs i pasztetów. Pyszna, długo duszona cebula z dodatkiem cukru i octu balsamicznego świetnie sprawdzi się też na kanapkach. Podałam ją z pasztetem z wątróbek drobiowych i wyszło obłędnie. W zależności od osobistych preferencji można dodać mniej/więcej octu lub cukru. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Karmelizowana balsamiczna cebula

(1 mały słoiczek, 8-10 porcji)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 średnie cebule, pokrojone w plasterki
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 duża łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej większą patelnię z grubym dnem na średnim ogniu, wlej olej, dodaj cebulę i smaż pod przykryciem do zeszklenia, przez około 10-15 minut.
  2. Zmniejsz ogień do małego, wlej wodę, przykryj patelnię i smaż cebulę do zarumienienia, przez około 30-40 minut. Mieszaj od czasu do czasu i wlej więcej wody, jeśli za dużo odparuje.
  3. Po tym czasie dodaj ocet balsamiczny, cukier i tymianek, dopraw solą i pieprzem i smaż mieszając aż odparuje prawie cały powstały płyn.
  4. Przełóż do słoika i przechowuj  w lodówce do 3 tygodni.

Smacznego!

Zdjęcie - Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Balsamic Caramelized Onions

(1 small jar, 8-10 servings)

Ingredients:

  • 1 tablespoon of vegetable oil
  • 3 medium onions, sliced
  • 1/4 cup water
  • 2 tablespoons balsamic vinegar
  • 1 tablespoon brown sugar
  • 1 tablespoon thyme, chopped
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat the oil in a pan over medium heat, add the onions and saute covered until the onions are tender, about 10-15 minutes.
  2. Reduce the heat to low, add the water, cover and cook until the onions turn a golden brown, about 30-40 minutes. Stir from time to time and add more water if it starts to get to dry.
  3. Add the balsamic vinegar, brown sugar, thyme, salt and pepper and cook until most of the moisture is gone.
  4. Transfer to a jar and store refrigerated for up to 3 weeks.

Enjoy!

Zdjęcie - Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sposób na kasztany

Sposób na kasztany

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Kandyzowany ananas

Kandyzowany ananas

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Skórka pomarańczowa w syropie II - zdrowsza wersja
1

Skórka pomarańczowa w syropie…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Masło w prezencie
1

Masło w prezencie

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Granola piernikowa z mini pierniczkami

Granola piernikowa z mini pier…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Korzenny krem dyniowy

Korzenny krem dyniowy

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Pyszna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Pyszna zapiekanka makaronowa z…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Baba ghanoush

Baba ghanoush

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym
2

Pulpeciki z soczewicy z sosem…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Königsberger Klopse - Klopsiki królewieckie
1

Königsberger Klopse - Klopsiki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto pietruszkowe
1

Ciasto pietruszkowe

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Dyniowa zupa na oleju kokosowym

Dyniowa zupa na oleju kokosowy…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni