Karmelizowana balsamiczna cebula

Dziś przedstawiam pomysł na świetny dodatek do każdego rodzaju mięs i pasztetów. Pyszna, długo duszona cebula z dodatkiem cukru i octu balsamicznego świetnie sprawdzi się też na kanapkach. Podałam ją z pasztetem z wątróbek drobiowych i wyszło obłędnie. W zależności od osobistych preferencji można dodać mniej/więcej octu lub cukru. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Karmelizowana balsamiczna cebula

(1 mały słoiczek, 8-10 porcji)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 średnie cebule, pokrojone w plasterki
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 duża łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej większą patelnię z grubym dnem na średnim ogniu, wlej olej, dodaj cebulę i smaż pod przykryciem do zeszklenia, przez około 10-15 minut.
  2. Zmniejsz ogień do małego, wlej wodę, przykryj patelnię i smaż cebulę do zarumienienia, przez około 30-40 minut. Mieszaj od czasu do czasu i wlej więcej wody, jeśli za dużo odparuje.
  3. Po tym czasie dodaj ocet balsamiczny, cukier i tymianek, dopraw solą i pieprzem i smaż mieszając aż odparuje prawie cały powstały płyn.
  4. Przełóż do słoika i przechowuj  w lodówce do 3 tygodni.

Smacznego!

Zdjęcie - Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Balsamic Caramelized Onions

(1 small jar, 8-10 servings)

Ingredients:

  • 1 tablespoon of vegetable oil
  • 3 medium onions, sliced
  • 1/4 cup water
  • 2 tablespoons balsamic vinegar
  • 1 tablespoon brown sugar
  • 1 tablespoon thyme, chopped
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat the oil in a pan over medium heat, add the onions and saute covered until the onions are tender, about 10-15 minutes.
  2. Reduce the heat to low, add the water, cover and cook until the onions turn a golden brown, about 30-40 minutes. Stir from time to time and add more water if it starts to get to dry.
  3. Add the balsamic vinegar, brown sugar, thyme, salt and pepper and cook until most of the moisture is gone.
  4. Transfer to a jar and store refrigerated for up to 3 weeks.

Enjoy!

Zdjęcie - Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Domowa pasta/kostka rosołowa
3

Domowa pasta/kostka rosołowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Mizeria inaczej

Mizeria inaczej

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placki ziemniaczane po węgiersku (z gulaszem)

Placki ziemniaczane po węgiers…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Polpettone della nonna, czyli klops po włosku
1

Polpettone della nonna, czyli…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Makaron z brokułami w sosie serowo – śmietanowym
1

Makaron z brokułami w sosie se…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta z porem i pieczarkami

Tarta z porem i pieczarkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Idealny torcik dyniowy z kremem waniliowym

Idealny torcik dyniowy z kreme…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi

Placuszki dyniowe z przyprawam…

food² food²
Food Square

Dyniowe bułeczki

Dyniowe bułeczki

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami

Drożdżówki - mumie - z dynią i…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Makaron po florencku
1

Makaron po florencku

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Surówka z kiszonych ogórków

Surówka z kiszonych ogórków

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny