Karmelizowana balsamiczna cebula
Dziś przedstawiam pomysł na świetny dodatek do każdego rodzaju mięs i pasztetów. Pyszna, długo duszona cebula z dodatkiem cukru i octu balsamicznego świetnie sprawdzi się też na kanapkach. Podałam ją z pasztetem z wątróbek drobiowych i wyszło obłędnie. W zależności od osobistych preferencji można dodać mniej/więcej octu lub cukru. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Karmelizowana balsamiczna cebula(1 mały słoiczek, 8-10 porcji)
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 3 średnie cebule, pokrojone w plasterki
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 duża łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej większą patelnię z grubym dnem na średnim ogniu, wlej olej, dodaj cebulę i smaż pod przykryciem do zeszklenia, przez około 10-15 minut.
- Zmniejsz ogień do małego, wlej wodę, przykryj patelnię i smaż cebulę do zarumienienia, przez około 30-40 minut. Mieszaj od czasu do czasu i wlej więcej wody, jeśli za dużo odparuje.
- Po tym czasie dodaj ocet balsamiczny, cukier i tymianek, dopraw solą i pieprzem i smaż mieszając aż odparuje prawie cały powstały płyn.
- Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce do 3 tygodni.
Smacznego!
English version
Balsamic Caramelized Onions(1 small jar, 8-10 servings)
Ingredients:
- 1 tablespoon of vegetable oil
- 3 medium onions, sliced
- 1/4 cup water
- 2 tablespoons balsamic vinegar
- 1 tablespoon brown sugar
- 1 tablespoon thyme, chopped
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Heat the oil in a pan over medium heat, add the onions and saute covered until the onions are tender, about 10-15 minutes.
- Reduce the heat to low, add the water, cover and cook until the onions turn a golden brown, about 30-40 minutes. Stir from time to time and add more water if it starts to get to dry.
- Add the balsamic vinegar, brown sugar, thyme, salt and pepper and cook until most of the moisture is gone.
- Transfer to a jar and store refrigerated for up to 3 weeks.
Enjoy!