Karmelizowana balsamiczna cebula

Dziś przedstawiam pomysł na świetny dodatek do każdego rodzaju mięs i pasztetów. Pyszna, długo duszona cebula z dodatkiem cukru i octu balsamicznego świetnie sprawdzi się też na kanapkach. Podałam ją z pasztetem z wątróbek drobiowych i wyszło obłędnie. W zależności od osobistych preferencji można dodać mniej/więcej octu lub cukru. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Karmelizowana balsamiczna cebula

(1 mały słoiczek, 8-10 porcji)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 średnie cebule, pokrojone w plasterki
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 duża łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej większą patelnię z grubym dnem na średnim ogniu, wlej olej, dodaj cebulę i smaż pod przykryciem do zeszklenia, przez około 10-15 minut.
  2. Zmniejsz ogień do małego, wlej wodę, przykryj patelnię i smaż cebulę do zarumienienia, przez około 30-40 minut. Mieszaj od czasu do czasu i wlej więcej wody, jeśli za dużo odparuje.
  3. Po tym czasie dodaj ocet balsamiczny, cukier i tymianek, dopraw solą i pieprzem i smaż mieszając aż odparuje prawie cały powstały płyn.
  4. Przełóż do słoika i przechowuj  w lodówce do 3 tygodni.

Smacznego!

Zdjęcie - Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Balsamic Caramelized Onions

(1 small jar, 8-10 servings)

Ingredients:

  • 1 tablespoon of vegetable oil
  • 3 medium onions, sliced
  • 1/4 cup water
  • 2 tablespoons balsamic vinegar
  • 1 tablespoon brown sugar
  • 1 tablespoon thyme, chopped
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat the oil in a pan over medium heat, add the onions and saute covered until the onions are tender, about 10-15 minutes.
  2. Reduce the heat to low, add the water, cover and cook until the onions turn a golden brown, about 30-40 minutes. Stir from time to time and add more water if it starts to get to dry.
  3. Add the balsamic vinegar, brown sugar, thyme, salt and pepper and cook until most of the moisture is gone.
  4. Transfer to a jar and store refrigerated for up to 3 weeks.

Enjoy!

Zdjęcie - Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kiszonka z czerwonej kapusty przepis

Kiszonka z czerwonej kapusty p…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pieczone frytki z batatów

Pieczone frytki z batatów

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Sałatka z pieczonymi marchewkami

Sałatka z pieczonymi marchewka…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Zupa gołąbkowa
1

Zupa gołąbkowa

Dzi Dzi
karmelowy

Groszek w sosie majonezowym
1

Groszek w sosie majonezowym

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Sałatka z awokado i jajek
1

Sałatka z awokado i jajek

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Udka pieczone w ziołach

Udka pieczone w ziołach

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Wiosenny sernik z marchewką

Wiosenny sernik z marchewką

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Kapusta pak choi z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki

Kapusta pak choi z marynowanym…

food² food²
Food Square

Sałatka z brokułem i sosem jogurtowym

Sałatka z brokułem i sosem jog…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Pho

Pho

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tongbaechu-kimchi (Kimchi z całych liści kapusty)

Tongbaechu-kimchi (Kimchi z ca…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ