Karmelizowana balsamiczna cebula

Dziś przedstawiam pomysł na świetny dodatek do każdego rodzaju mięs i pasztetów. Pyszna, długo duszona cebula z dodatkiem cukru i octu balsamicznego świetnie sprawdzi się też na kanapkach. Podałam ją z pasztetem z wątróbek drobiowych i wyszło obłędnie. W zależności od osobistych preferencji można dodać mniej/więcej octu lub cukru. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Karmelizowana balsamiczna cebula

(1 mały słoiczek, 8-10 porcji)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 średnie cebule, pokrojone w plasterki
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 duża łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej większą patelnię z grubym dnem na średnim ogniu, wlej olej, dodaj cebulę i smaż pod przykryciem do zeszklenia, przez około 10-15 minut.
  2. Zmniejsz ogień do małego, wlej wodę, przykryj patelnię i smaż cebulę do zarumienienia, przez około 30-40 minut. Mieszaj od czasu do czasu i wlej więcej wody, jeśli za dużo odparuje.
  3. Po tym czasie dodaj ocet balsamiczny, cukier i tymianek, dopraw solą i pieprzem i smaż mieszając aż odparuje prawie cały powstały płyn.
  4. Przełóż do słoika i przechowuj  w lodówce do 3 tygodni.

Smacznego!

Zdjęcie - Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Balsamic Caramelized Onions

(1 small jar, 8-10 servings)

Ingredients:

  • 1 tablespoon of vegetable oil
  • 3 medium onions, sliced
  • 1/4 cup water
  • 2 tablespoons balsamic vinegar
  • 1 tablespoon brown sugar
  • 1 tablespoon thyme, chopped
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat the oil in a pan over medium heat, add the onions and saute covered until the onions are tender, about 10-15 minutes.
  2. Reduce the heat to low, add the water, cover and cook until the onions turn a golden brown, about 30-40 minutes. Stir from time to time and add more water if it starts to get to dry.
  3. Add the balsamic vinegar, brown sugar, thyme, salt and pepper and cook until most of the moisture is gone.
  4. Transfer to a jar and store refrigerated for up to 3 weeks.

Enjoy!

Zdjęcie - Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Espresso brownie – kawowe ciasto brownie

Espresso brownie – kawowe cias…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Placki ziemniaczane z serem feta + film - Jak zrobić

Placki ziemniaczane z serem fe…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Bok choy z wołowiną

Bok choy z wołowiną

upl upl
Niebo w gębie

Marchewka po koreańsku

Marchewka po koreańsku

upl upl
Niebo w gębie

Kotlety mielone z mięsa mieszanego

Kotlety mielone z mięsa miesza…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem

Szaszłyki z kurczakiem i anana…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Flaki inaczej, czyli z fasolą i papryką

Flaki inaczej, czyli z fasolą…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Golonka z indyka duszona w warzywach

Golonka z indyka duszona w war…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Filet z indyka caprese

Filet z indyka caprese

napiecyku napiecyku
napiecyku

Falafel z ciecierzycy

Falafel z ciecierzycy

upl upl
Niebo w gębie

Marchewka po koreańsku

Marchewka po koreańsku

upl upl
Niebo w gębie

Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Botwinka z jajkiem i ziemniaka…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!