Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami
Przedstawiam dziś kolejny przepis na moją ukochaną kaczkę. Dostałam piękną, wiejską sztukę od moich teściów i postanowiłam przyrządzić ją zgodnie z przepisem na kaczkę pieczoną z pomarańczami po mazowiecku nieodżałowanej Hanny Szymanderskiej z jej przepastnej książki „Kuchnia Polska”. Książka ta jest kopalnią rewelacyjnych przepisów, także tych regionalnych, i na pewno jeszcze nie raz o niej usłyszycie na moim blogu. Przejdźmy do gwiazdy wpisu – kaczuchy:) Przepyszna i soczysta kaczka, natarta solą, pieprzem i tymiankiem, pieczona z jabłkami i pomarańczami, podlewana winem i podana z sosem przygotowanym z pozostałości po pieczeniu. Kaczka nie jest trudna w przygotowaniu, a na pewno zachwyci wszystkich domowników. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami
(4-5 porcji)
Składniki:
- 1 kaczka (ok. 1,5 kg) umyta i osuszona
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 jabłka, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojonymi na ćwiartki
- 2 pomarańcze, obrane i pokrojone na ćwiartki
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- sok z 1 pomarańczy
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka mąki
Przygotowanie:
- Natrzyj kaczkę porządnie, także wewnątrz, solą, pieprzem i tymiankiem, po czym skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na minimum 2 godziny w chłodne miejsce.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
- Nadziej kaczkę jedną trzecią jabłek i pomarańczy i dokładnie zepnij otwór wykałaczkami, a skórę kaczki nakłuj gęsto widelcem. Ułóż ją piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką.
- Włóż kaczkę do piekarnika i polej połową rozpuszczonego masła i piecz przez 30 minut. Odwróć kaczkę, polej resztą masła i piecz przez kolejne 20 minut, podlewając od czasu do czasu winem.
- Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 oC, obłóż kaczkę resztą jabłek i pomarańczy i piecz kolejną godzinę, bez podlewania sosem. Po wyjęciu kaczki z piekarnika przełóż ją wraz z owocami na półmisek.
- W małej miseczce wymieszaj mąkę, 2 łyżki zimnej wody i sok z pomarańczy.
- Przelej sos z pieczenia kaczki do rondelka, usuń nadmiar tłuszczu i zagotuj. Wlej mieszankę z mąką i gotuj mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
- Podawaj kaczkę z z sosem w oddzielnym naczyniu.
Smacznego!
English version
Roast duck with apples and oranges
(4-5 servings)
Ingredients:
- 1 duck (approx. 1.5 kg), washed
- 1 tablespoon of lemon juice
- salt and pepper
- 1 teaspoon dried thyme
- 2 apples, cored and sliced into quarters
- 2 oranges, peeled and cut into quarters
- 1 cup dry white wine
- juice of 1 orange
- 3 tablespoons melted butter
- 1 tablespoon of flour
Preparation:
- Rub the duck generously inside and out with salt, pepper and thyme and sprinkle with lemon juice. Wrap in cling film and set aside in a cool place for at least 2 hours.
- Preheat the oven to 200 oC.
- Place one third of apples and oranges into the cavity of the duck and close with toothpicks. Prick the duck skin with a fork and place breast side down on baking rack.
- Place in the oven, sprinkle with half of melted butter and bake for 30 minutes. Turn duck breast side up, pour the remaining butter and bake for another 20 minutes, sprinkling with wine from time to time.
- Reduce the temperature to 180 oC, add the rest of the apples and oranges and bake for 1 hour. Remove the duck from the oven and place on the platter along with apples and oranges.
- In a small bowl mix the flour, 2 tablespoons of cold water and orange juice.
- Pour the sauce from the baking dish into a saucepan, remove excess fat and bring to the boil. Add flour mix and cook stirring, until the sauce slightly thickens.
- Serve duck with sauce in a separate jug.
Enjoy!