Jak upiec perfekcyjne i cienkie naleśniki – przepis krok po kroku

Naleśniki co to za filozofia nie jedna osoba by powiedziała. Usmażyć dobre naleśniki to już nie tylko sztuka, ale także umiejętności kulinarne. Grzechem podstawowym jest smażenie za grubych placków oraz smażenie bez żadnego tłuszczu. Dodawanie proszku do pieczenia, gdzie można go po prostu zastąpić wodą gazowaną.

Naleśniki smaż zawsze na dobrze rozgrzanej patelni. Olej można zastąpić masłem wtedy będą miały maślany smak i aromat. Na patelnię zawszę wylewam ok. 2/3 chochli z surowym ciastem. Fajnie jeśli w swojej kuchni masz patelnię do naleśników i specjalną szpatułkę do rozprowadzania.

Dokładnie odmierz składniki i koniecznie przesiewaj mąkę, aby uniknąć grudek. Po dodaniu mokrych składników zawsze energicznie wymieszaj składniki. Do tego możesz użyć np. miksera lub blendera.

Dodatkowym sekretem, aby ciasto było lekkie jest mieszanie ciasta trzepaczką przed wylaniem na patelnię, aby jak najwięcej wtłoczyć powietrza. Podczas smażenia ciasto fajnie będzie się napuszać bez proszku do pieczenia.

Dobrze jest mieć w kuchni silikonową szpatułkę do przewracania placków podczas smażenia.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na placki, naleśniki i pancakes.

Zdjęcie - Jak upiec perfekcyjne i cienkie naleśniki – przepis krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA NALEŚNIKI:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody (może być gazowana)
  • 1 łyżka masła, roztopionego
  • szczypta soli

1. Składniki na naleśniki dokładnie odmierzamy.

Zdjęcie - Jak upiec perfekcyjne i cienkie naleśniki – przepis krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Mąkę przesiewamy przez sitko, aby nie było grudek.

Zdjęcie - Jak upiec perfekcyjne i cienkie naleśniki – przepis krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Dodajemy jajka, mleko, wodę, roztopione masło oraz sól.

Zdjęcie - Jak upiec perfekcyjne i cienkie naleśniki – przepis krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Bierzemy chochlę i zatapiamy w cieście. Jeśli ciasto równomiernie spływa po łyżce jest idealne i możesz zacząć smażyć naleśniki.

Zdjęcie - Jak upiec perfekcyjne i cienkie naleśniki – przepis krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5. Do smażenia używaj płatka kosmetycznego zatopionego w oleju i przecieraj nim patelnię przed wylaniem ciasta na patelnię. Smaż kilka minut z każdej strony na lekko brązowy kolor.

Zdjęcie - Jak upiec perfekcyjne i cienkie naleśniki – przepis krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jak upiec perfekcyjne i cienkie naleśniki – przepis krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jak upiec perfekcyjne i cienkie naleśniki – przepis krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Dutch baby, czyli pieczony naleśnik

Dutch baby, czyli pieczony nal…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Naleśniki na cydrze
2

Naleśniki na cydrze

napiecyku napiecyku
napiecyku

Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Bezmleczne kokosowe placuszki
1

Bezmleczne kokosowe placuszki

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Pikelets  - australijskie placuszki - kuchnia australijska
1

Pikelets - australijskie plac…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Drop scones -szkockie naleśniki
2

Drop scones -szkockie naleśnik…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko