Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

Zdjęcie - Jagodzianki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na blogu są już jedne jagodzianki - pełnoziarniste, ale mi się tym razem zachciało takich mięciutkich z chrupiącą kruszonką, a że kilka dni wcześniej Mąż zebrał dla mnie ok kilograma jagód to mogłam poszaleć.

Ciasto (na ok 10 drożdżówek) :

  • 25g drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 70 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka jagód


Drożdże rozpuszczamy w łyżce cukru, pozostały cukier, mąkę, sól i jajo umieszczamy w misie robota, lub na stolnicy, dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto przez ok 10 minut, po tym czasie dodajemy przestudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na grubość ok 1 cm wycinamy okręgi i na każdy nakładamy łyżkę jagód i zostawiamy na ok 20 minut do wyrośnięcia.

Kruszonka :

  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g masła
  • 1 jajko do smarowania

Mąkę z cukrem umieszczamy w misce, dodajemy zimne masło i rozcieramy palcami aż powstaną drobne okruszki. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 30 minut na złoty kolor.

Zdjęcie - Jagodzianki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jagodzianki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jagodzianki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów