Jagodowo - kokosowa pianka
Muszę się Wam przyznać, że mleko kokosowe to dla mnie ciągle produkt, który oswajam i to oswajanie wychodzi mi coraz lepiej. Tym razem przygotowałam z niego pyszną piankę jagodową, która urzeka kolorem, a do tego jest pyszna, zdrowa i nie zawiera ani grama cukru, więc Ci co na diecie mogą się na nią skusić.
Jeszcze jedna uwaga, gdy wybieracie mleko kokosowe, szukajcie takiego, które w swoim składzie ma tylko kokos i wodę, bez dodatkowych E i innych dziwnych substancji, które są zupełnie zbędne. Ja tym razem sięgnęłam po litrowe w kartonie dostępne tutaj.
Składniki:
- 1 szklanka daktyli
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 litr mleka kokosowego (u mnie Aroy-D dostępne tutaj)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 szklanka jagód
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy z płatkami owsianymi. Tak przygotowaną masą wylepiamy dno tortownicy (22cm). Żelatynę zalewamy zimną wodą (tak by woda zakryła żelatynę) odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jagody myjemy i blendujemy. Mleko kokosowe ubijamy przez 5 minut mikserem by się ładnie spieniło, dodajemy jagody i żelatynę, całość dokładnie mieszamy i wylewamy na tortownicę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Smacznego