Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim

 

Zdjęcie - Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Czosnek niedźwiedzi - prawdziwy cud natury i właściwie pierwsza nowalijka, która pojawia się w lasach już w marcu. Sezon jest dość krótki, więc staramy się go dobrze wykorzystać, dlatego pędzę do Was z kolejnym przepisem. Dziś będzie wyjątkowo smacznie i zdrowo! Bohaterem tego dania jest grillowany łosoś, muśnięty marynatą pomarańczową. Podany na wspaniałym, aromatycznym duszonym czosnku niedźwiedzim. Danie zdecydowanie skradło nasze serca i z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom dzikiej kuchni.

 Czas przygotowania 25 min.

Czas przygotowania 15 min.

Czas gotowania 10 min.

Grillowany łosoś:

  1. 2 filety z łososia pacyficznego (każdy po 120 g)
  2. 1 mała pomarańcza
  3. 2 łyżki miodu
  4. 2-3 łyżki sosu sojowego
  5. 1 łyżka oliwy z oliwek
  6. 1 ząbek czosnku
  7. ½ łyżeczki mielonego imbiru

Duszony czosnek niedźwiedzi:

  1. 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  2. 1 szalotka
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 1 łyżka masła klarowanego
  5. pieprz biały
  6. sól

Dodatkowo

  1. plastry pomarańczy do dekoracji

Grillowany łosoś

  1. Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy miód, sos sojowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Marynatę umieszczamy w torebce strunowej, dodajemy łososia, zamykamy torebkę i odstawiamy na 30 minut, aby łosoś się zamarynował.

Duszony czosnek niedźwiedzi

  1. Szalotkę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, po chwili dodajemy czosnek i podsmażamy, aby szalotka lekko się zeszkliła. Następnie dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dusimy krótką chwilę, tak aby czosnek tylko zmiękł, a składniki połączyły się. Długie duszenie powoduje, że czosnek traci swoje zdrowotne właściwości.
  2. Rozgrzewamy patelnię grillową smarujemy delikatnie oliwą i układamy na niej łososia. Grillujemy 2-4 minuty z każdej strony. Czas grillowania zależy od grubości ryby. Na talerz wykładamy porcję duszonego czosnku, na nim układamy kawałek łososia. Danie podajemy z ziemniakami.
  3. Plastry pomarańczy do dekoracji poddusiłam na patelni z odrobiną soku pomarańczowego i miodu.

Notes

  1. - łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC

Przepisy z tych kategorii

Bulgur z ziołami, słonecznikiem i chili
2

Bulgur z ziołami, słonecznikie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Odrywany chleb pietruszkowo-czosnkowy
2

Odrywany chleb pietruszkowo-cz…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sałatka z awokado i ogórka z ziołowym dressingiem
1

Sałatka z awokado i ogórka z z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Koktajl z melona, kiwi i bazylii
2

Koktajl z melona, kiwi i bazyl…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tymiankowe placuszki z gruszką

Tymiankowe placuszki z gruszką

figmara figmara
figowe smaki

Ziołowe bułeczki z przedziałkiem
2

Ziołowe bułeczki z przedziałki…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem

Tagliatelle z czarnym czosnkie…

food² food²
Food Square

Dobre spaghetti z warzywnym sosem
1

Dobre spaghetti z warzywnym so…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Energetyczny zielony koktajl z herbatą matcha

Energetyczny zielony koktajl z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką
1

Spaghetti z kalafiorem i czosn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami
1

Pomidorowa z wędzoną papryką,…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pyszne kotlety ziemniaczane z curry i marchewką

Pyszne kotlety ziemniaczane z…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki