Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim

 

Zdjęcie - Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Czosnek niedźwiedzi - prawdziwy cud natury i właściwie pierwsza nowalijka, która pojawia się w lasach już w marcu. Sezon jest dość krótki, więc staramy się go dobrze wykorzystać, dlatego pędzę do Was z kolejnym przepisem. Dziś będzie wyjątkowo smacznie i zdrowo! Bohaterem tego dania jest grillowany łosoś, muśnięty marynatą pomarańczową. Podany na wspaniałym, aromatycznym duszonym czosnku niedźwiedzim. Danie zdecydowanie skradło nasze serca i z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom dzikiej kuchni.

 Czas przygotowania 25 min.

Czas przygotowania 15 min.

Czas gotowania 10 min.

Grillowany łosoś:

  1. 2 filety z łososia pacyficznego (każdy po 120 g)
  2. 1 mała pomarańcza
  3. 2 łyżki miodu
  4. 2-3 łyżki sosu sojowego
  5. 1 łyżka oliwy z oliwek
  6. 1 ząbek czosnku
  7. ½ łyżeczki mielonego imbiru

Duszony czosnek niedźwiedzi:

  1. 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  2. 1 szalotka
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 1 łyżka masła klarowanego
  5. pieprz biały
  6. sól

Dodatkowo

  1. plastry pomarańczy do dekoracji

Grillowany łosoś

  1. Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy miód, sos sojowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Marynatę umieszczamy w torebce strunowej, dodajemy łososia, zamykamy torebkę i odstawiamy na 30 minut, aby łosoś się zamarynował.

Duszony czosnek niedźwiedzi

  1. Szalotkę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, po chwili dodajemy czosnek i podsmażamy, aby szalotka lekko się zeszkliła. Następnie dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dusimy krótką chwilę, tak aby czosnek tylko zmiękł, a składniki połączyły się. Długie duszenie powoduje, że czosnek traci swoje zdrowotne właściwości.
  2. Rozgrzewamy patelnię grillową smarujemy delikatnie oliwą i układamy na niej łososia. Grillujemy 2-4 minuty z każdej strony. Czas grillowania zależy od grubości ryby. Na talerz wykładamy porcję duszonego czosnku, na nim układamy kawałek łososia. Danie podajemy z ziemniakami.
  3. Plastry pomarańczy do dekoracji poddusiłam na patelni z odrobiną soku pomarańczowego i miodu.

Notes

  1. - łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC

Przepisy z tych kategorii

Sałata lodowa z malinami i serem białym

Sałata lodowa z malinami i ser…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szybki deser z truskawkami, mascarpone i bezą

Szybki deser z truskawkami, ma…

Beti Beti
kruche babeczki

Truskawki pod kruszonką

Truskawki pod kruszonką

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Lemoniada truskawkowa

Lemoniada truskawkowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kompot z czereśni i rabarbaru
1

Kompot z czereśni i rabarbaru

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Cukinia faszerowana pomidorami i serem
1

Cukinia faszerowana pomidorami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Gazpacho pomidorowe

Gazpacho pomidorowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Wytrawne gofry z cukinii i sera

Wytrawne gofry z cukinii i ser…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Chaczapuri z bobem
1

Chaczapuri z bobem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Łosoś w kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Obiad na lato!
1

Łosoś w kremowym sosie z suszo…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bigos z młodej kapusty
2

Bigos z młodej kapusty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!