Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim

 

Zdjęcie - Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Czosnek niedźwiedzi - prawdziwy cud natury i właściwie pierwsza nowalijka, która pojawia się w lasach już w marcu. Sezon jest dość krótki, więc staramy się go dobrze wykorzystać, dlatego pędzę do Was z kolejnym przepisem. Dziś będzie wyjątkowo smacznie i zdrowo! Bohaterem tego dania jest grillowany łosoś, muśnięty marynatą pomarańczową. Podany na wspaniałym, aromatycznym duszonym czosnku niedźwiedzim. Danie zdecydowanie skradło nasze serca i z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom dzikiej kuchni.

 Czas przygotowania 25 min.

Czas przygotowania 15 min.

Czas gotowania 10 min.

Grillowany łosoś:

  1. 2 filety z łososia pacyficznego (każdy po 120 g)
  2. 1 mała pomarańcza
  3. 2 łyżki miodu
  4. 2-3 łyżki sosu sojowego
  5. 1 łyżka oliwy z oliwek
  6. 1 ząbek czosnku
  7. ½ łyżeczki mielonego imbiru

Duszony czosnek niedźwiedzi:

  1. 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  2. 1 szalotka
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 1 łyżka masła klarowanego
  5. pieprz biały
  6. sól

Dodatkowo

  1. plastry pomarańczy do dekoracji

Grillowany łosoś

  1. Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy miód, sos sojowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Marynatę umieszczamy w torebce strunowej, dodajemy łososia, zamykamy torebkę i odstawiamy na 30 minut, aby łosoś się zamarynował.

Duszony czosnek niedźwiedzi

  1. Szalotkę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, po chwili dodajemy czosnek i podsmażamy, aby szalotka lekko się zeszkliła. Następnie dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dusimy krótką chwilę, tak aby czosnek tylko zmiękł, a składniki połączyły się. Długie duszenie powoduje, że czosnek traci swoje zdrowotne właściwości.
  2. Rozgrzewamy patelnię grillową smarujemy delikatnie oliwą i układamy na niej łososia. Grillujemy 2-4 minuty z każdej strony. Czas grillowania zależy od grubości ryby. Na talerz wykładamy porcję duszonego czosnku, na nim układamy kawałek łososia. Danie podajemy z ziemniakami.
  3. Plastry pomarańczy do dekoracji poddusiłam na patelni z odrobiną soku pomarańczowego i miodu.

Notes

  1. - łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC

Przepisy z tych kategorii

Mini wrapy z tortilli z łososiem

Mini wrapy z tortilli z łososi…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Łosoś pod kołderką z orzeszków pini, natki pietruszki i mozzarelli
1

Łosoś pod kołderką z orzeszków…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka „nicejska” z łososiem i bobem
1

Sałatka „nicejska” z łososiem…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Łosoś pieczony ze szparagami

Łosoś pieczony ze szparagami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Łosoś pieczony z botwinką

Łosoś pieczony z botwinką

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tatar z łososia, mango i kolendry

Tatar z łososia, mango i kolen…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Tort czekoladowo – pomarańczowy
1

Tort czekoladowo – pomarańczow…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Skrzydełka pieczone w miodzie z pomarańczami, czosnkiem, imbirem i chili

Skrzydełka pieczone w miodzie…

food² food²
Food Square

Migdałowe ciasto pomarańczowe
1

Migdałowe ciasto pomarańczowe

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Puszyste ciasto z mandarynkami
1

Puszyste ciasto z mandarynkami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Dżem pomarańczowy
3

Dżem pomarańczowy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka śledziowa z pomarańczą
1

Sałatka śledziowa z pomarańczą

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków