Gofry z mąki z ciecierzycy

Gofry z mąki z ciecierzycy

Zdjęcie - Gofry z mąki z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Dziś zapraszam na zdrowszą wersję gofrów, którą bardzo często przyrządzam na śniadania - podaję z jogurtem lub serkiem i ulubionymi owocami lub na wytrawnie z dodatkiem awokado i pomidorów. Całej naszej rodzinie smakują niezależnie od dodatków

 

Gofry z tego przepisu stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych – są bogate w białko roślinne, błonnik i mikroelementy. Sprawdzą się jako pożywne śniadanie lub przekąska, szczególnie dla osób na diecie bezglutenowej, wegetariańskiej czy dbających o niski indeks glikemiczny.

Składniki na gofry z mąki z ciecierzycy:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy (zamawiam tutaj*)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka (ja użyłam krowiego, ale może być dowolne roślinne)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru lub ksylitolu (ja nie dodaję)

 

Jak przygotować gofry z mąki z ciecierzycy?

Wszystkie składniki blendujemy razem i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie pieczemy gofry i podajemy z ulubionymi dodatkami

*link afiliacyjny

Zdjęcie - Gofry z mąki z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gofry z mąki z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Gofry z mąki z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów