Gofry belgijskie (z Liege) z cukrem perlistym

Jak lato, to i gofry! Mam już kilka sprawdzonych przepisów, ale tym razem padło na coś nowego - gofry belgijskie z Liege. Drożdżowe, przez co zabójczo pachną już podczas smażenia, i z cukrem perlistym, dzięki któremu są ultra chrupiące, smakują karmelem. Cukier dodaje się już po wyrośnięciu ciasta, tuż przed samym smażeniem, dzięki czemu nie rozpuszcza się wcześniej w cieście a karmelizuje przy smażeniu. Turbo polecam. Zdjęcie jeszcze z truskawkowych czasów, teraz aż proszą się o dodatek jagód.
Przepis znaleziony na stronie Domowe Wypieki
Składniki na gofry belgijskie (z Liege) z cukrem perlistym
Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml mleka
- 16 g świeżych drożdży lub 7 g instant
- 2 jajka, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 100 g cukru perlistego
Jak przygotować gofry belgijskie (z Liege) z cukrem perlistym?
Wersja ze świeżymi drożdżami
Zaczynamy od zaczynu - pokruszone drożdże rozpuścić w letnim mlekiem z łyżeczką cukru. Dodać 3 łyżki mąki i wymieszać. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło na około kwadrans. Ważne - składniki na zaczyn odejmujemy od całej puli podanych składników.
Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia.Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodać sól, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić, po czym stopniowo wlewać roztopione masło.
Wersja z drożdżami instant
Mieszamy z mąką i dodajemy resztę składników.
Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny.
Rozgrzać gofrownicę.Do ciasta dodać cukier perlisty i delikatnie wymieszać szpatułką (nie chcemy by się rozpuścił).Nakładać po jednej, dużej łyżce ciasta na środek gofrownicy i smażyć około 3 minut do zarumienienia (zależy od modelu i mocy).
Studzić na kratce.
PS Gofry same w sobie są naprawdę słodkie, więc jeśli ktoś preferuje, to można lekko zmniejszyć ilość cukru perlistego (np. schodząc do 70-80 g).